Moeder Armina  van Lili en Howick met schilderij dat ze zelf heeft gemaakt van Lili.
Volledig scherm
Moeder Armina van Lili en Howick met schilderij dat ze zelf heeft gemaakt van Lili. © Rachel Kommer

Moeder Howick en Lili mag terug naar Nederland komen

De moeder van Howick (14) en Lili (13), de asielkinderen die op het allerlaatste moment toch ons land niet werden uitgezet, mag ook terug naar Nederland. Ze mag hier blijven. De Immigratie- en Naturalisatiedienst heeft vandaag de aanvraag om gezinshereniging van de moeder ingewilligd.

Lili en Howick.
Volledig scherm
Lili en Howick. © ANP

Volgens advocaat Patricia Scholtes die Armina  Hambartsjumian bijstaat,  komt de moeder van Howick en Lili zo snel mogelijk naar Nederland. Ze woont sinds de zomer van 2017 in Armenië en heeft haar kinderen al die tijd niet meer gezien. Lili en Howick verbleven onder meer bij een pleeggezin in Amersfoort en wonen nu in Wijchen. ,,Ik reken erop dat Armina deze maand of begin volgende maand naar Nederland mag komen’’, zegt advocaat Scholtes tegen RTL Nieuws.

Staatssecretaris Mark Harbers (VVD) gebruikte in september op het allerlaatste moment zijn bevoegdheid om van de regels af te wijken. Hierdoor mochten de kinderen Howick (12) en Lili (11) in Nederland blijven.

In Amersfoort reageren vrienden van Lili en Howick uitgelaten op het nieuws. Een van Howicks beste vrienden, Harald, zette zich samen met Fien en Menno in om de kinderen hier te kunnen laten blijven. Ze organiseerden onder meer een protestbijeenkomst in Den Haag. ,,Geweldig nieuws dat hun moeder nu ook naar Nederland kan komen”, zegt Harald. ,,Tijd voor feest en taart! Ik heb net al even met Howick geappt en hij was heel erg blij.”

Asielbeleid

Quote

Dit is het directe gevolg van de fout die staatsse­cre­ta­ris Harbers heeft gemaakt door toch om te gaan voor de asielindu­strie

Sietse Fritsma, PVV

De PVV is verbijsterd over het besluit. ,,Wij vinden dat het hele gezin nooit een verblijfsvergunning had moeten krijgen’’, reageert Kamerlid Sietse Fritsma. ,,De terugkeer van deze moeder is het directe gevolg van de fout die staatssecretaris Harbers heeft gemaakt door toch om te gaan voor de asielindustrie. Dus we wisten dat dit ging gebeuren. Geen enkel gezin gaat nu meer weg, ook door de uitbreiding van het kinderpardon, terwijl er steeds nieuwe grensgevallen bijkomen. Het vreemdelingenbeleid is kapotgemaakt, de vertrekcijfers zijn ingestort. Het gebed zonder einde wordt in stand gehouden.’’

Bram van Ojik (GroenLinks) noemt de terugkomst van deze moeder ‘een logisch uitvloeisel’ van de beslissing die de staatssecretaris heeft genomen om de kinderen te laten blijven. ,,We waren blij met dit besluit en het kinderpardon dat volgde, alhoewel deze regeling daarna gelijk is afgeschaft. Maar we zijn zelf bezig met een voorstel om de rechten van kinderen in de asielketen te verankeren. Dat hoeft niet altijd te leiden tot een verblijfsvergunning, als er maar duidelijkheid is over hun lot en snel ook. Anders is het niet menselijk en wenselijk.’’

De grootste regeringspartij, de VVD, gaat nooit in op individuele gevallen. Wel kan Kamerlid Bente Becker zeggen ‘dat de VVD niet voor niets heeft geregeld dat de discretionaire bevoegdheid binnenkort wordt afgeschaft en eindeloos procedures rekken daarmee niet meer loont’. Zodat deze situaties niet meer kunnen ontstaan.

De moeder zei eerder al te dromen van een hereniging: