Moeder Lili en Howick: Ik mag eindelijk weer naar mijn kinderen

Armina Hambartsjumian werd vanochtend totaal verrast door de mededeling dat zij op korte termijn in Nederland wordt herenigd met haar kinderen Lili (13) en Howick (14). ,,We wisten dat op korte termijn een beslissing zou vallen, maar toen vanochtend het telefoontje kwam was dat toch nog heel onverwacht.”

Ze kan het nieuws nog maar nauwelijks verwerken, vertelt ze aan de telefoon vanuit de Armeense hoofdstad Jerevan. ,,Het is niet te verwoorden, ik kan het nog niet goed verwerken. Ik mag eindelijk weer naar mijn kinderen.”

Meteen na het verlossende telefoontje van haar advocate Patricia Scholtes zocht ze contact met haar kinderen Lili en Howick, die vorig jaar september op het allerlaatste moment in Nederland mochten blijven toen staatssecretaris Mark Harbers gebruik maakte van zijn discretionaire bevoegdheid. Kort daarvoor waren zij weggelopen, enkele uren voordat ze op het vliegtuig naar Armenië gezet zouden worden.

Uitgezet

Armina verstopte anderhalf jaar geleden haar kinderen toen duidelijk werd dat zij uitgezet zouden worden. Voor het eerst in de uitzet-geschiedenis van Nederland werd vervolgens een moeder zonder haar kinderen de grens over gezet.

Dat ze binnenkort Lili en Howick weer in de armen kan sluiten, kan Armina nog niet bevatten. ,,Ik heb Howick meteen gebeld. Hij was net uit school. Hij is zo blij. En Lili heb ik even later gesproken toen ze pauze had op school. Ze wilde het uitschreeuwen van blijdschap.”

De exacte datum van de terugkeer is nog niet bekend. Waar Armina en haar kinderen zich gaan vestigen is ook nog niet bekend. ,,Er moet nog heel veel geregeld worden.”

Moeder Armina  van Lili en Howick met schilderij dat ze zelf heeft gemaakt van Lili.
Volledig scherm
Moeder Armina van Lili en Howick met schilderij dat ze zelf heeft gemaakt van Lili. © Rachel Kommer
  1. LIVE | Macron en Trump willen G7-top niet per video

    LIVE | Macron en Trump willen G7-top niet per video

    Frankrijk gaat de geldende coronamaatregelen vanaf volgende week versoepelen. Vanaf 2 juni gaan de campings er weer open en de Franse premier Philippe liet doorschemeren dat het land welwillend staat tegenover het openen van de landsgrenzen op 15 juni. Ook de Britse premier Johnson kondigde vanaf volgende week een versoepeling van de maatregelen aan in zijn land. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het vorige liveblog terug.