Moeder stuurt vermoorde Humeyra nog elke dag appjes: ‘Ik hoop ooit antwoord te krijgen’

RechtbankverslagDe moeder van de vorig jaar vermoorde Humeyra stuurt haar dochter nog elke dag appjes, in de hoop dat ze ooit haar dochter bereiken en dat ze een antwoord krijgt. Dat bleek vandaag tijdens de rechtszaak tegen hoofdverdachte Bekir E., die terecht staat voor moord. Zelf stuurt hij aan op doodslag door te stellen dat hij onder invloed was en zelf ook slachtoffer is. 

De Turkse Rotterdammer Bekir E. (nu 32) schoot de 16-jarige Hümeyra in het fietsenhok van haar school, het Design College in Rotterdam, van dichtbij met meerdere kogels dood. Ze probeerde nog te vluchten, maar viel tijdens deze vlucht op de grond in de fietsenstalling. Ze draaide haar hoofd om toen Bekir boven haar stond en keek hem aan. Daarop richtte hij zijn pistool op haar hoofd en schoot. Vervolgens stapte hij over haar lichaam heen en liep naar de uitgang. 

De maanden na de tragische gebeurtenis werd pijnlijk duidelijk dat de moord voorkomen had kunnen worden. Bekir stalkte de tiener maandenlang nadat zij, na een korte affaire, het met hem had uitgemaakt toen ze ontdekte dat hij veel ouder was. 

Quote

Hoe ik ook huilde, hij werd alleen maar bozer

Humeyra

Uit een schrijnend verslag van Humeyra dat op haar computer is gevonden beschrijft ze heftige aspecten van haar korte verhouding met Bekir. Zo vertelt ze over de woedeaanvallen van Bekir: ,,Hoe ik ook huilde, hij werd alleen maar bozer.’’ Ook beschrijft Humeyra hoe ze een keer zo hard werd geslagen dat ze bewusteloos raakte, waarna Bekir haar vervolgens probeerde te omhelzen toen ze weer bijkwam. ,,Ik snapte er niks van, waarom sloeg hij me dan?’’

Humeyra.
Volledig scherm
Humeyra. © Eigen Foto

Vier keer deden Humeyra en haar familie aangifte, vele malen was er contact met de politie. Bekir kreeg een contactverbod en een deels voorwaardelijke straf, maar bleef haar lastigvallen zonder dat er adequaat werd ingegrepen. Uiteindelijk durfde de tiener nauwelijks nog alleen over straat. Extra pijnlijk werd het toen Humeyra ook nog een brief toegestuurd kreeg over een contactverbod dat van kracht zou blijven, alsof het meisje nog leefde. Er volgden meerdere excuses, maar de familie van Humeyra legt dat naast zich neer. ,,We kopen er niks voor.” 

Bekir schoot ‘gericht’ 

De publieke tribune zat vandaag vol met familieleden en andere naasten. Andere belangstellenden moesten uitwijken naar een videozaal in het gerechtsgebouw. De heftige mededelingen tijdens de rechtszaak leidden tot emoties op de publieke tribune. De moeder van het slachtoffer kreeg het te kwaad op de publieke tribune en werd getroost.

Quote

Humeyra werd gebruikt om mij achter slot en grendel te krijgen

Bekir E.

In een slachtofferverklaring liet de moeder van Humeyra weten dat ze via WhatsApp nog elke dag berichten naar haar dochter stuurt, in de hoop ooit een antwoord te krijgen. Ook vertelt ze dat het voelde alsof er ‘een stuk uit haar lichaam’ werd gehaald toen ze het bericht over de moord kreeg. De vader van Humeyra, die haar elke dag ophaalde van school, zei in zijn verklaring dat hij pas later hoorde dat de leerlingen via de achterkant van de school naar buiten moesten wegens werkzaamheden. ,,Had ik dat geweten dan had ik dáár gestaan. Dan had ze misschien nog geleefd.” Zus Tugba liet op haar beurt weten dat ze het Nederlandse rechtssysteem eigenlijk niet meer vertrouwt, maar hoopt dat Bekir nooit meer vrijkomt. 

Tekst loopt door onder de foto

Nelleke Stolk, advocaat van de nabestaanden, komt aan bij de rechtbank voorafgaand aan de inhoudelijke behandeling de moord op de 16-jarige scholiere Humeyra op een schoolplein in Rotterdam-West.
Volledig scherm
Nelleke Stolk, advocaat van de nabestaanden, komt aan bij de rechtbank voorafgaand aan de inhoudelijke behandeling de moord op de 16-jarige scholiere Humeyra op een schoolplein in Rotterdam-West. © ANP

Bekir is inmiddels onderzocht en blijkt verminderd toerekeningsvatbaar. Uit dat rapport komt een verstandelijk beperkte man naar voren, zonder zelfinzicht, narcistisch, agressief, jaloers, achterdochtig en met lak aan de wet. Hij heeft allerlei verklaringen gegeven voor wat er is gebeurd. Zo beweerde hij dat hij Humeyra wilde ontvoeren om te kunnen bewijzen dat zij hem pestte.  ,,Humeyra werd gebruikt om mij achter slot en grendel te krijgen, maar de meeste mensen geloven mij niet.” 

Tekst loopt door onder de foto

De broer en vader van Humeyra (links, vooraan) bij de uitvaart.
Volledig scherm
De broer en vader van Humeyra (links, vooraan) bij de uitvaart. © videostill

Ook beweert hij dat hij niet van plan was haar te vermoorden, maar ‘dat ze ineens wegliep’ en dat hij in een opwelling schoot. Bekir zegt dat hij haar wilde laten stoppen met rennen door op haar benen te schieten. Hij vindt de moord ook geen ‘executie’. ,,Ik was onder invloed, ik was een ongeleid projectiel. Ik heb executies op tv gezien, dat is echt wat anders.”

Getuigen verklaren echter iets anders. Zij zagen Bekir meermaals gericht op Humeyra schieten. Het meisje zou hem zelfs nog aan hebben gekeken toen ze al op de grond lag, waarna Bekir een stap naar voren zette en nogmaals gericht op haar schoot. 

Behandeling

Deskundigen vrezen dat de kans op herhaling groot zal zijn bij Bekir. Daarnaast weten ze niet wat ze met hem aanmoeten, aangezien hij zelf niet op begeleiding zit te wachten. Ook worden er vraagtekens gezet bij een eventuele plaatsing op een afdeling met verstandelijk beperkten. De angst bestaat dat hij de afdeling zou ontwrichten. 

Bekir zelf wil vooral weg uit Nederland. Hij heeft geen vertrouwen in een mogelijke tbs-behandeling en wil naar het buitenland. Hij loopt naar eigen zeggen in Nederland rond als ‘loslopend wild’ en wordt in contact gebracht met motorbendes. Daarnaast zouden traumatische gebeurtenissen uit het verleden een grote rol in zijn leven spelen. 

Tekst loopt door onder de foto

Bekir E., de verdachte in de moordzaak van Humeyra
Volledig scherm
Bekir E., de verdachte in de moordzaak van Humeyra © AD

Hij nam tijdens de eerste procesdag een verregaande slachtofferrol aan. Bekirs voortdurende gesputter over de feiten en de gebeurtenissen tijdens de rechtszaak werd op een gegeven moment lachwekkend en pijnlijk tegelijk. Terwijl hij meerdere keren zei dat hij alle verantwoordelijkheid op zich neemt, gaf hij tegelijkertijd ongeveer alles en iedereen de schuld. Zijn bekentenis en verantwoordelijkheid beperken zich puur tot het overhalen van de trekker.

Medeverdachte Mohammed Al-M. (26) is vandaag niet verschenen voor de rechtbank. Hij werd in juni voorlopig vrijgelaten. Al-M. zou samen met E. in een auto naar het Designcollege zijn gereden. Hij ontkent dat hij wist wat E. van plan was.

Schadeclaim

De familie zal een schadeclaim van rond de 150.000 euro eisen vanwege shockschade bij alle familieleden en de gemaakte kosten voor de begrafenis. Die liepen mede hoog op doordat Humeyra in Turkije is begraven, in de geboorteplaats van haar ouders. 

De strafeis volgt zeer waarschijnlijk morgen. 

In de podcast ‘Achter het Verhaal’ vertelt verslaggever Victor Schildkamp over de zaak tegen Bekir E. en hoe je als verslaggever omgaat met de moord op een 16-jarig meisje: