Moslimorganisaties doen aangifte tegen minister Wiersma om schenden grondwet
Met videoHonderden moskeeën en islamitische organisaties uit het hele land hebben aangifte gedaan tegen minister Dennis Wiersma (Onderwijs). Volgens Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (Spior) heeft de minister de grondwet geschonden door zich onder meer schuldig te maken aan discriminatie, groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie.
Bij de motivering van de aangifte verwijst Spior naar een aankondiging van Wiersma een maand geleden. De bewindsman zei toen dat het voor de Inspectie van het Onderwijs mogelijk moet worden om in te grijpen op weekendscholen als er signalen van misstanden zijn.
Als een van de redenen noemde Wiersma een onderzoek van Nieuwsuur en NRC uit 2019. Daaruit zou blijken dat zeker vijftig moskeescholen onder invloed staan van het salafisme, een fundamentalistische stroming binnen de islam. Op verschillende plekken zouden kinderen leren de Nederlandse ‘ongelovige’ samenleving af te wijzen, en dat homoseksuelen de doodstraf verdienen.
Een woordvoerder van Spior zegt dat Wiersma met zijn plan in strijd met de vrijheid van godsdienst, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vereniging handelt. ,,Je kan niet met beleidsvoorstellen komen die haaks staan op de grondwet”, zegt de woordvoerder.
Ongrondwettelijk
Volgens de zegsman van Spior legt Wiersma willens en wetens negatieve adviezen over zijn plan naast zich neer. Vorige week meldde NRC dat de minister ‘informele’ scholen onder toezicht van de onderwijsinspectie wil stellen, maar dat zijn eigen ambtenaren, de landsadvocaat en de inspectie zelf tegen waren. Die ambtenaren wezen Wiersma erop dat de voorstellen hoogstwaarschijnlijk onhaalbaar, onuitvoerbaar en ongrondwettelijk zijn, aldus NRC.
De ondertekenaars van de aangifte tegen Wiersma zijn bestuurders van moskeekoepels die tezamen meer dan tweehonderd moskeeën en islamitische organisaties vertegenwoordigen, aldus Spior.
Wiersma ‘heeft kennis genomen van de aangifte’ en blijft achter zijn standpunt staan dat toezicht nodig is ‘op plekken waar signalen bekend zijn van radicaal gedachtegoed’, zegt hij via zijn woordvoerder.
Tamelijk bizar
Kamerlid Mariëlle Paul van de VVD vindt het ‘tamelijk bizar’ dat honderden moskeeën en islamitische organisaties aangifte hebben gedaan tegen Wiersma.
Paul is niet te spreken over de reactie van de islamitische organisaties, zegt het Kamerlid in een reactie. ,,Ook zij zouden het belang van kinderen voorop moeten stellen en onder de weekendscholen het kaf van het koren moeten willen scheiden.”
Stephan van Baarle van Denk zegt de strekking van de aangifte te ondersteunen. Hij vindt dat de minister ‘niet uit moet gaan van wantrouwen’ en in plaats daarvan het gesprek moet aangaan met islamitische organisaties. Ook vindt de parlementariër dat de minister meer moet doen om te achterhalen of de signalen van misstanden echt kloppen.
Paul van Meenen (D66) zegt dat het iedereen vrij staat aangifte te doen. ,,Wij wachten af waar de minister mee komt”, aldus Van Meenen. ,,Discriminatie mag nooit”, zegt René Peters (CDA), die wel vindt dat ingrijpen bij ‘echte misstanden’ moet kunnen.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
1
Tachtig procent van de Nederlanders ‘niet echt of helemaal niet’ voorbereid op overstroming
Ruim tachtig procent van de Nederlanders geeft aan niet echt, of zelfs helemaal niet te zijn voorbereid op een overstroming. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. Slechts vier procent van alle respondenten denkt dat de kans dat hun eigen woning gedeeltelijk onder water komt te staan in de komende tien jaar groot is. De hulporganisatie noemt de cijfers ‘zorgelijk’. -
PREMIUM3
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
schietpartij Zwijndrecht
Inval bij rechterhand drugsbaron tijdens klopjacht op voortvluchtige verdachte Lucky
Op het adres aan de Rotterdamse Pegasusweg waar de politie maandag binnenviel in haar klopjacht op Minh Nghia Vuong (49), verbleef tot oktober 2020 de vermeende rechterhand van cocaïnebaron Piet Costa: Hassan M. Dat bevestigt een medebewoner van de 32 verdiepingen tellende woontoren aan deze nieuwssite. -
PREMIUM2
Kinderen die zich goed gedragen op de bon geslingerd: ‘Eerste indruk van politie moet positief zijn’
Schiedamse kinderen lopen deze weken een grote kans op de bon te worden geslingerd. Niet dat er strenger wordt gecontroleerd op het fietsen door rood licht of het op straat gooien van afval, nee, ze krijgen de bon wegens goed gedrag. Er zit nóg wat aan vast: een gratis zak patat. De achterliggende gedachte? Kinderen laten zien dat een politieagent geen boeman is.
-
PREMIUM4
Buikvet ontstaat door te veel en te slechte voeding: zo kom je er vanaf
Aan het begin van het jaar gaan we massaal op de gezonde toer. Ook dat buikje moet weg, zodat ons lichaam weer ‘strandklaar’ is. Maar dat blijft een lastige. Wat kun je doen? -
-
-
onderhandeling mislukt
Operaties op de tocht door gedonder tussen ziekenhuizen en bonden: 'We zijn geen vrienden nu’
In de Nederlandse ziekenhuizen staan diverse operaties op de tocht als gevolg van de stukgelopen onderhandelingen tussen de vakbonden en de werkgever. Zorgmedewerkers staan in de startblokken om over circa twee weken ‘zware acties’ te voeren. Daaronder valt het uitstellen van niet-acute zorg, zegt vakbond NU’91. ,,Het zal als de werkgever niet toegeeft een lange strijd worden. We zitten echt in een impasse.” -
PREMIUMmet video
Wei (39) was stille kracht achter populaire snackbar, totdat hij op weg naar huis werd doodgestoken
Hij runde jarenlang een drukbezochte snackbar in Den Haag, maar eigenlijk weet niemand van zijn klanten wie hij nou écht was. Wei Chen (39) werd vrijdagavond doodgestoken toen hij na sluitingstijd met zijn vrouw naar huis liep.