Mutatie E484K zet voet aan wal in Nederland: hoeveel zorgen moeten we ons maken?
Met E484K heeft een zorgelijke extra mutatie van de Britse variant van het coronavirus voet aan wal gezet in Nederland, maakte het RIVM gistermiddag bekend. Wat is E484K precies, en hoeveel zorgen moeten we ons maken? ,,Dit lijkt geen goed nieuws.”
Delen per e-mail
Eerst maar eens de techniek. E484K is een verandering in het spike-eiwit van het coronavirus, die inmiddels in zowel de Britse, de Zuid-Afrikaanse als de Braziliaanse variant is opgedoken. Al deze varianten dragen zo'n twintig mutaties, waarvan het merendeel in het spike-eiwit zit, en E484K is er dus eentje van. Het spike-eiwit is voor het virus van belang voor het binnendringen van menselijke cellen, maar is ook het doelwit van de antilichamen die worden opgewekt door iemand die corona krijgt of door vaccinatie.
De vrees bestaat dat de extra mutatie, E484K dus, het virus zodanig verandert dat dit twee gevolgen heeft. Een: dat immuniteit die is opgewekt door een eerdere coronabesmetting geen garanties meer biedt tegen herbesmetting. Twee: dat het veranderde virus slechter wordt herkend door de coronavaccins. Die zijn immers ontwikkeld tegen het ‘oude’ coronavirus.
Zuid-Afrika en Brazilië
Studies in Zuid-Afrika laten inderdaad een verminderde werking van coronavaccins zien. Experts vrezen dat dat komt omdat de Zuid-Afrikaanse variant de E484K-mutatie draagt. Het vaccin van AstraZeneca bleek in Zuid-Afrika zo slecht te werken, dat in het land gestopt werd met het toedienen van dat vaccin.
En het Braziliaanse Manaus kreeg onlangs te maken met een hevige nieuwe golf van coronabesmettingen, terwijl de eerste golf vorig jaar al nietsontziend was geweest voor de afgelegen stad in de Amazone. De mogelijke verklaring: door de hoge immuniteit onder de bevolking moest het virus iets verzinnen om in leven te blijven, en E484K hielp daarbij een handje.
Als laatste van de drie varianten ging ook de Britse variant voor de bijl voor E484K. Volgens het RIVM is in het Verenigd Koninkrijk nu bij 23 mensen de Britse variant met de extra mutatie aangetroffen. En in Nederland is dat dus het geval bij één iemand uit de regio Utrecht. Het is nog niet bekend hoe die persoon de gemuteerde variant onder de leden heeft gekregen: het bron- en contactonderzoek loopt nog.
Bovendien werden in de regio Rotterdam-Rijnmond en de regio Limburg Noord nog een nieuwe coronavariant gevonden: B.1.525. Deze variant werd voor het eerst in Denemarken gemeld, schrijft het RIVM, en ook deze variant draagt de mutatie E484K ‘samen met een andere kenmerkende mutatie, F888L’. ‘Nader onderzoek vindt momenteel plaats in Denemarken en Nederland.’
Daarnaast breidt ook de Zuid-Afrikaanse variant zich in ons land langzaam uit, meldt het RIVM.
‘Geen goed nieuws’
Hoe gevaarlijk is de extra mutatie voor Nederland? Volgens Eric Snijder, hoogleraar moleculaire virologie van het Leids Universitair Medisch Centrum, is het nog te vroeg om daar definitieve uitspraken over te doen, omdat het onderzoek naar de mutatie zich nog in een pril stadium bevindt.
,,Dus we weten nog niet goed of E484K de virusverspreiding beïnvloedt, en wat de precieze uitwerking is op immuniteit en de werking van coronavaccins. Maar de eerste studies geven aan dat deze mutatie een serieus probleem veroorzaakt. Als dat nu al gebeurt, is dat geen goed nieuws. Normaal zie je dit soort mutaties ontstaan als virussen het moeilijk hebben om zich verder te verspreiden. Maar daar is nu nog weinig sprake van, want veel mensen hebben nog geen corona gehad en zijn ook nog niet gevaccineerd.”
Volgens Snijder is E484K mogelijk de eerste, maar zéker niet de laatste mutatie die de wereld voor problemen gaat stellen. ,,Het hele proces van pogingen om door toevallige veranderingen aan immuniteit te ontsnappen, is eigen aan dit soort virussen. Het is niet verrassend dat het gebeurt.”
Voor nu de beste oplossing: vaccineren, zo rap als mogelijk? ,,Ja. Hoe meer je het virus terugdringt, hoe kleiner de kans op nog meer varianten, zo simpel is het. Maar dat moet je dan wel wereldwijd doen. Daarom is het zo belangrijk dat vaccins eerlijk verdeeld worden.”
Bekijk ook onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMLOCKDOWN
OMT komt met effecten avondklok, verlenging dreigt
Het kabinet stevent af op verlenging van de avondklok. In het OMT zijn vandaag modellen gepresenteerd over effecten van de strenge lockdownmaatregelen, het schrappen van de spertijd lijkt te riskant. ‘De mutant groeit sneller’. -
PREMIUM
Deze kapper begon om vijf uur ’s ochtends met knippen: ‘Dit voelt als onze nieuwjaarsreceptie!’
De Rotterdamse kapper Ronny Fabianno moest er vroeg voor uit zijn bed, net als zijn klanten. Na een eerste bak koffie komt hij woensdagochtend helemaal op stoom. Om vijf uur ’s ochtends, als de vogels nog maar net aan hun ochtendconcert zijn begonnen, heeft hij zijn eerste klant al onder handen genomen. ,,Ik ben de eerste kapper in Rotterdam die nu al open is.'' -
de Stentor Nieuws Update: kappers, nagelstudio's en detailhandel weer open & explosie bij een teststraat
Dagelijks praten we je bij over het nieuws uit onze regio en daarbuiten. Met vandaag: Er mogen weer wat meer zaken open en een explosie bij een teststraat. -
PREMIUM
Vondst van vier babylijkjes per jaar is topje van ijsberg: ‘Vaak weet niemand dat kind heeft bestaan’
Het is voor veel mensen niet voor te stellen, maar elk jaar worden er in Nederland tien tot vijftien kinderen van het leven beroofd. Al ligt het aantal kinderdodingen vermoedelijk nog hoger. -
Arnoud showt hond op deze site, drie weken later stuurt wildvreemde prachtig portret van Rex
Arnoud Dijkstra weet niet wat hij meemaakt als hij deze week onverwacht een groot pakket krijgt. Nog verbaasder is hij als hij het pakket openscheurt. Er zit een prachtig geschilderd portret van een hond in. Een voor Arnoud wel héél bekende hond. Hij stond er onlangs nog mee op deze site in een artikel over ‘coronahonden’. Zijn Rex. Het is 'm echt, spot on.
-
PREMIUM
Heel Nederland vóór begin juli een vaccin: wie mag eerst en wie krijgt de laatste prik?
Alle Nederlandse volwassenen die dat willen, kunnen voor begin juli een coronaprik krijgen, voorspelt minister De Jonge. Vanwaar dat plotselinge optimisme, en wie kunnen er al snel een uitnodiging verwachten? -
Video en update
Politie over explosief bij teststraat Bovenkarspel: ‘Zelf gefabriceerd voorwerp’
De coronateststraat van de GGD in Bovenkarspel waar woensdagochtend een zelf gefabriceerd voorwerp ontplofte, gaat donderdagochtend weer open. ,,Er zijn wat ramen kapot, die worden hersteld, maar de schade is niet heel groot”, vertelt een woordvoerder van GGD Hollands Noorden. -
Reproductiegetal stijgt ondanks avondklok, ‘zorgelijke’ nieuwe mutant duikt voor eerste keer op
Het RIVM heeft de afgelopen week iets meer besmettingen geregistreerd dan een week eerder. Het waren er 25.229, ten opzichte van 24.668 de week daarvoor. De nieuwe cijfers zijn de eerste waarin het effect van de avondklok, die inmiddels op de helling staat, door zou moeten werken. Ondertussen maakt het RIVM zich steeds meer zorgen over de Britse varianten van het virus.