Volledig scherm
De kans op sneeuw neemt zienderogen toe. © ANP

Na volgend weekend tot wel 60 procent kans op sneeuw

Het is nu nog grijs en nat, maar dat hoeft niet lang meer te duren. Vanaf volgend weekend gaat het weerbeeld namelijk flink veranderen en is er tot wel 60 procent kans op sneeuw.

Op dit moment is de weersituatie min of meer zoals hij hoort te zijn in deze tijd van het jaar. De stroming is westelijk en de aangevoerde lucht is vochtig en vrij mild. Grijze dagen dus. Maar dat gaat veranderen. ,,De lagedrukgebieden brengen niet meer vanzelfsprekend zachte lucht met zich mee, maar gaan straks ook koudere lucht aanvoeren. Dat komt doordat ze vanuit steeds noordelijkere breedtegraden naar ons toe komen. De kans op sneeuw neemt daardoor toe’’, vertelt weerman Ben Lankamp van Weerplaza.

Vooral de laatste tien dagen van januari wordt er eventueel sneeuw verwacht en ook begin februari behoort een wit landschap nog tot de mogelijkheden. Weerplaza spreekt van ‘vuil winterweer’. Maar wat bedoelen ze daarmee?  

Lankamp: ,,Daar bedoelen we mee dat er dagelijks een reële kans op sneeuw is, terwijl de middagtemperatuur maar weinig boven nul ligt. Met een beetje wind erbij voelt het alsof het enkele graden vriest. Als het ’s nachts opklaart kan het wel flink vriezen, zeker als er een beetje sneeuw ligt. De strooidiensten zullen veel werk hebben aan zo’n weertype.’’

Verschillende scenario’s

Toch is de overgang naar een winters weertype nog geen uitgemaakte zaak. ,,We spreken niet voor niets over een scenario.’’ Volgens Weerplaza is er ook kans op een tweede scenario. ,,Dit scenario is weliswaar veel minder kansrijk, maar moet toch benoemd moet worden. Dat is namelijk dat er eigenlijk niet zo veel verandert, en we dus een voortzetting krijgen van het milde en vrij grijze, regenachtige weer.’’

Voor nu staat ons in ieder geval een somber weekend te wachten. Grijs, flink wat regen en met name zondag maakt een forse wind het onaangenaam om naar buiten te gaan. 

Volledig scherm
Rennen in de sneeuw in de Rotterdamse wijk Katendrecht. © Robin Utrecht
  1. ‘Relatie voormalige hoofdofficieren was plakkerig en ongezond’

    ‘Relatie voormalige hoofdoffi­cie­ren was plakkerig en ongezond’

    Het eerder achtergehouden hoofdstuk van het rapport van de commissie-Fokkens, die een reeks interne perikelen in de hogere regionen van het Openbaar Ministerie (OM) onderzocht, is vandaag alsnog openbaar gemaakt. Vanwege privacygevoelige informatie en een dreigend kort geding van een tot dusver onbekend gebleven ‘belanghebbende’ werd bij de presentatie van het rapport op 25 april van publicatie van het hoofdstuk afgezien. Het geding is niet doorgezet, aldus het OM. In het hoofdstuk komen saillante verklaringen over de affaire tussen de twee hoofdofficieren aan bod.
  2. Prik van een pieterman? Direct onder de hete kraan, dan is het (meestal) zo over

    Prik van een pieterman? Direct onder de hete kraan, dan is het (meestal) zo over

    Zijn naam klinkt als het begin een Sinterklaasliedje, maar de naklank is een stuk minder vrolijk. De kleine pieterman is een uiterst giftig visje, dat zich ook aan onze kusten ophoudt. Een steek van het diertje had grote gevolgen voor een Belgische badgast in Knokke. De vrouw draaide met een extreem allergische reactie het ziekenhuis in, maar hoewel pijnlijk is de prik van een pieterman doorgaans snel verholpen.