Volledig scherm
Elk jaar vallen scholen in de prijzen als zij bijvoorbeeld uitblinken met een specifiek profiel. © ANP

Nederland heeft er 62 ‘excellente’ scholen bij

Nog eens 62 scholen hebben vandaag te horen gekregen dat ze voortaan de eretitel ‘excellent’ mogen voeren. Het aantal uitblinkende scholen komt daarmee op 190, maakte de Inspectie van het Onderwijs bekend. De uitreiking van de predicaten vond op feestelijke wijze plaats op de scholen zelf. Het gaat om 16 basisscholen, 40 middelbare scholen en 6 scholen voor speciaal onderwijs.


Een excellente school is een school waarvan de onderwijskwaliteit van goed niveau is. Ze onderscheidt zich van andere goede scholen door uit te blinken op een bepaald gebied. Het kan bijvoorbeeld gaan om een innovatief onderwijsaanbod, een bijzondere manier van omgaan met verschillen tussen leerlingen, een inspirerende manier van lesgeven of een onderscheidende manier om de maatschappelijke taak in te vullen.

Scholen kunnen zichzelf elk jaar aanmelden om mee te dingen naar een eretitel. Het aantal excellente scholen in een regio is daarmee sterk afhankelijk van het aantal dat zich aanmeldt. Ook zegt het aantal toewijzingen niets over de kwaliteit van het onderwijs binnen een bepaalde regio. De Onderwijsinspectie is verantwoordelijk voor de toewijzing van de titel, bezoekt de scholen en bekijkt de motivatie bij de aanmeldingen.

Dit keer kwamen er in totaal 67 aanmeldingen binnen bij de Onderwijsinspectie. De nieuwe 62 scholen komen uit het hele land, van OBS de Graswinkel in Weert tot Christelijke Basisschool De Opdracht in Ureterp, van De Driemaster in Hoek van Holland tot Basisschool Stedeke in Diepenheim en van ‘t Rijks in Bergen op Zoom tot Accent Praktijkonderwijs in Rotterdam. Zij mogen dit predicaat drie jaar voeren.

Hieronder tref je een overzicht aan van alle excellente scholen:

Een van de excellente scholen is Zonnebloemschool Emmeloord. Bekijk hieronder een reportage vanaf deze locatie.

  1. Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’
    PREMIUM
    vuurwerkramp enschede

    Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’

    Bijna twintig jaar na de vuurwerkramp in Enschede wordt voormalig fabriekseigenaar Harm Smallenbroek aangewezen als mogelijke saboteur door ex-klokkenluider Paul van Buitenen. Daarmee zou hij verantwoordelijk zijn voor 23 doden. Smallenbroek is een gebroken man. Sinds 2001 heeft hij geen interview meer gegeven, tot vandaag. ,,Je wilt wel, maar je komt er nooit meer van los. We zijn die dag, net als velen, alles kwijtgeraakt.