Nederland herdenkt oorlogsdoden met twee minuten stilte

videoOp verschillende plekken in het land werden vanavond de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en latere gebeurtenissen herdacht. Om 20.00 uur stonden we twee minuten stil ter nagedachtenis aan de omgekomen burgers en militairen.

Quote

Maar aan onze vrijheid gingen pijn en groot verdriet vooraf

Femke Halsema, Burgemeester Amsterdam

De Nationale Herdenking in Amsterdam startte met een bijeenkomst in de Nieuwe Kerk. Schrijver Diederik van Vleuten hield de 4 mei-voordracht. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima legden vervolgens de eerste krans bij het Nationaal Monument op de Dam.

Na de stille respectbetuiging was het volkslied te horen en droeg Maureen de Witte uit Emmeloord een gedicht voor. De Witte won met haar gedicht ‘Eén keer vaker’ een dichtwedstrijd voor jongeren. Bij het monument werden kransen gelegd voor alle mensen die tijdens of direct na de Tweede Wereldoorlog werden vervolgd en vermoord.

Ook burgemeester Femke Halsema van Amsterdam nam het woord op de Dam. De herinnering aan de onvrijheid van de oorlogsjaren moet volgens haar worden doorgegeven ,,alsof de oorlog gisteren was. Ook als niemand meer weet wat het is om in een bezet land te leven”.,,We leven nu 74 jaar na de bevrijding. Er zijn nog mensen die het verschil tussen bezetting en vrijheid zelf hebben ervaren. Elk jaar worden het er minder.”

Maar stoppen met herdenken is niet aan de orde. ,,Wij ademen vrije lucht, wij wandelen ongestoord door de stad, wij geven onze meningen, wij kiezen in vrijheid. We doen dat dagelijks, haast achteloos. Maar aan onze vrijheid gingen pijn en groot verdriet vooraf. Onze vrijheid is door pijn omzoomd. (...) Daarom herdenken we, dit jaar, volgend jaar en alle jaren daarna”, zei Halsema.

Rustig verloop

De herdenking verliep dit jaar ogenschijnlijk zonder incidenten. Vorig jaar verstoorde een man de herdenking nog door te schreeuwen, hij deed dat voor dat de twee minuten stilte ingingen. De man werd snel aangehouden. Voorafgaande aan de herdenking werd er toen ook nog een kort geding gevoerd om een lawaaidemonstratie toe te laten. Die eis werd afgewezen.

Behalve op de Dam werd er ook op de Nederlandse snelwegen stil gestaan bij de Dodenherdenking.

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima openen het defile bij het Nationale Monument op de Dam tijdens de nationale dodenherdenking
Volledig scherm
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima openen het defile bij het Nationale Monument op de Dam tijdens de nationale dodenherdenking © ANP
Het Nationale Monument op de Dam tijdens de nationale dodenherdenking
Volledig scherm
Het Nationale Monument op de Dam tijdens de nationale dodenherdenking © anp