‘Nederland moet haatprediker tegenhouden’

VIDEOBelangenorganisatie COC heeft in een brief aan staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid) gevraagd om de komst van de radicale Amerikaanse prediker Steven Anderson tegen te houden. De dominee heeft op YouTube aangekondigd op 23 mei een bezoek aan Amsterdam te brengen. Wat hij precies komt doen en wie hij in Nederland zal ontmoeten is niet bekend. Naar eigen zeggen komt hij naar Amsterdam om ,,zieltjes te winnen”.

Anderson (37) is omstreden. De oprichter en voorganger van een Baptistenkerk in de staat Arizona roept in het openbaar op tot het vermoorden van lhbti’ers. Daarnaast ontkent hij de Holocaust. Voor deze uitspraken werd hij al eerder uit het Verenigd Koninkrijk, Jamaica en Botswana gezet.

Anderson is ook berucht om een controversiële uitspraak over de aanslag op homoclub Pulse in het Amerikaanse Orlando. Daarbij werden in 2016 bijna vijftig mensen gedood. Anderson noemde dat ,,goed nieuws omdat er vijftig homoseksuele pedofielen minder op de wereld zijn". 

Ook onder andere de PvdA en de VVD vinden dat de predikant niet moet worden toegelaten. ,,Hij heeft wat ons betreft niets te zoeken in Nederland’', twittert VVD-politica Dilan Yesilgöz. PvdA-Kamerleden Kirsten van den Hul en Lilianne Ploumen zijn het met haar eens.

Ook het het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) sluit zich bij COC aan. Anderson is een Holocaust-ontkenner en hij noemde het Jodendom eerder ,,de synagoge van Satan”. De organisatie wil dat staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid) Anderson de toegang tot Nederland ontzegt.

Het zou niet de eerste keer zijn dat een land Anderson de deur wijst. In 2016 zette Botswana de man het land uit nadat hij in een interview had opgeroepen tot de executie van lhbt-mensen. Ook in het Verenigd Koninkrijk is Anderson niet welkom.

Kritische vragen

De kwestie komt ook aan de orde in de gemeenteraad van Amsterdam, aangezien de haatprediker van plan is daar te spreken. De coalitiepartijen GroenLinks, D66, PvdA en SP gaan tijdens de raadsvergadering op 8 mei kritische vragen stellen over zijn komst. ,,Voor zulke haat en onverdraagzaamheid is geen plek in Amsterdam. In onze open en tolerante stad maakt het namelijk niet uit waar je wieg stond of op wie je verliefd bent”, laat de Amsterdamse D66-voorman Reinier van Dantzig weten.

Volledig scherm
© Screenshot Youtube