Nederland weer beetje terug naar ‘normaal’ en dat verliep best ‘soepel’
Sinds dit weekend is Nederland weer een beetje terug naar ‘normaal’ en dat verliep best soepel. Er waren geen grote incidenten of rellen. Slechts een enkele horeca-eigenaar moest tijdelijk zijn deuren sluiten, omdat hij zich niet aan de regels hield. Gedoe met de CoronaCheck-app zette wel veel kwaad bloed bij ondernemers.
De vrees bestond dat het publiek met de invoering van het coronabewijs drukke plekken als de bios, het theater, de pretparken of de horeca zou mijden. Maar daar was dit weekend duidelijk geen sprake van.
Door het mooie weer zaten de terrassen goed vol. Bij de Efteling was het op de eerste dag dat er afscheid werd genomen van de 1,5-metersamenleving zelfs zo druk dat bezoekers voor het eerst in ruim anderhalf jaar hun auto's in het weiland moesten parkeren en de pendelbus moesten pakken.
Er waren dit weekend vooral veel blije gezichten te zien, zoals op het festival Gelderpop, waar duizenden muziekliefhebbers eindelijk weer een feestje konden vieren. Volgens de organisatie verliep het gemoedelijk. ,,Na 1,5 jaar stil te hebben gezeten was het prachtig om al die mensen weer samen te brengen.”
Gezellig
De meeste gasten vonden het niet erg om een coronabewijs te laten zien. ,,Ze komen hier om het gezellig te hebben en weten wat nodig is. Het moet nou eenmaal’’, zei bijvoorbeeld eigenaresse Sabrine Wezendonk van gastropub Uffie’s in Zutphen.
Vooraf hadden horecaondernemers gedreigd om niet te controleren, maar in de praktijk werd de soep niet zo heet gegeten als opgediend, zegt voorzitter Ruud Kuin van de Nederlandse Boa Bond. ,,Het lijkt erop dat veel ondernemers eieren voor hun geld hebben gekozen.’’ De boa’s en de politie hielden op een afstandje de boel in de gaten. ,,We hebben bijna nergens op hoeven treden, behalve bij een gelegenheid in Nijmegen.’’
Die horecagelegenheid, Moeke, ging zaterdag op slot omdat de ondernemer ondanks meerdere waarschuwingen niet controleerde op het coronatoegangsbewijs. De uitbater, horecatycoon Laurens Meyer, spande een kort geding aan om de sluiting aan te vechten. Voor de rechter uitspraak deed, besloot de gemeente het sluitingsbevel in te trekken.
De gemeente Utrecht liet vanmiddag weten maatregelen voor te bereiden tegen een horecagelegenheid waar gisteren moedwillig niet is gecontroleerd op het coronatoegangsbewijs. ,,In de loop van de komende week moet duidelijk worden om welke maatregelen het gaat.”
Op enkele incidenten na verliep het volgens de Nederlandse Boa Bond ‘soepel’. Het mooie weer hielp daarbij. Veel mensen konden buiten plaatsnemen, waar horecaondernemers niet hoeven te controleren op een coronabewijs. Alleen voor toiletbezoek, maar daarbij hebben sommige ondernemers wel een oogje toegeknepen. ,,Die regel is praktisch onuitvoerbaar’’, zei een ondernemer.
Printje
Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond is tevreden. De hulpverzoeken die binnenkwamen waren vooral van horecaondernemers die oudere gevaccineerde mensen aan de deur hadden zonder QR-code. ,,Die mensen zijn niet zo handig met een telefoon en weten niet waar ze een printje met een code kunnen halen.’’
Het Veiligheidsberaad, waarin de burgemeesters zijn vertegenwoordigd van de 25 veiligheidsregio’s, constateert dat de meeste ondernemers graag meewerken aan de naleving van de controle van het coronatoegangsbewijs (CTB). ,,De bestuurders uit het Veiligheidsberaad zijn erg positief over het verloop gisteren: zij zien dat veruit de meeste ondernemers graag meewerken aan de naleving van het CTB”, zegt Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het beraad. ,,Daar waar ondernemers nog een aantal zaken moeten aanpassen of verbeteren, is er overleg met de gemeente. In goed overleg is veel mogelijk.” Volgens Bruls bleef het aantal excessen beperkt en is waar nodig opgetreden.
Lang niet alle ondernemers tevreden
Het eerste weekend mag dan met dank aan het mooie weer en de inzet van horecaondernemers gemoedelijk zijn verlopen, lang niet alle ondernemers zullen tevreden terugblikken. Sommigen waren al niet gelukkig dat zij hun gasten moesten controleren op een coronabewijs, maar de frustratie werd nog groter toen de CoronaCheck-app dit weekeinde kuren vertoonde. Doordat veel mensen tegelijkertijd een QR-code probeerden op te halen, raakte het systeem zaterdagavond overbelast. Daar kwamen nog eens cyberaanvallen bovenop.
Bij veel uitgaansgelegenheden ontstonden al vrij snel lange rijen. Zoals in Nijmegen. ,,Wat een amateurisme. Ik moet me aan alle regels houden om niet dicht te hoeven en dan werkt op de eerste avond gelijk de app niet’’, foeterde horecaondernemer Khalid Oubaha, eigenaar van meerdere cafés. Bezoekers mochten, in overleg met de politie, naar binnen zonder coronatoegangsbewijs. Het werd een korte eerste stapavond: om 23.30 uur ging de laatste ronde in en om middernacht moest de horeca de deuren alweer sluiten. Het zal bij een deel van het stappubliek tot ergernis hebben geleid, maar tot rellen of grote ongeregeldheden, zoals net na de invoering van de avondklok, leidde het niet. ,,Al met al hebben we een goede start gehad’’, besloot Struijs van de politievakbond.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
OM eist 16 jaar cel tegen ‘eindbaas’ Piet S. voor drugshandel en witwassen
Den Haag -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUMColumn
Het openbaar vervoer is nooit gratis, zwartrijders zijn dubbel asociaal bezig
Zwartrijders zijn dubbel asociaal bezig, schrijft Joyce Sylvester in haar wekelijkse column. ,,Gelijk korte metten maken met dit gedrag, zou ik zeggen’’. -
Gemengde reacties op horecabazen die coronapas controleren: 'Zouden meedoen aan verdeeldheid’
Hoewel iedereen vanaf 13 jaar vanaf zaterdag een coronatoegangsbewijs bij zich moet hebben voor een bezoek aan een restaurant, theater, bioscoop of stadion, wordt daar niet altijd op gecontroleerd. ,,We zijn te klein om constant iemand bij de deur te hebben”, legt een Rotterdamse uitbater uit. Andere horecabazen die wél controleren, krijgen soms te maken met annuleringen en bedreigingen. Later op de avond kampte de CoronaCheck-app met overbelasting.
-
Nederland en Denemarken starten in zomer F-16-trainingen aan Oekraïense piloten
-
-
-
Geen 1,5 meter meer, wél toegangspas: dit zijn de nieuwe coronaregels
Nederland neemt vandaag afscheid van bijna alle coronamaatregelen. Wat kunnen en mogen we weer? -
PREMIUM16
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.