‘Nederland wordt walhalla voor fietsendieven als politie prioriteiten verlegt’
De politie stapt wegens capaciteitsproblemen uit een landelijke expertisegroep inzake fietsendiefstallen. ,,Geen prioriteit meer’’, klinkt het. Regionale korpsen moeten het nu zelf oppakken. ,,Een onbegrijpelijk besluit met grote gevolgen voor de maatschappij’’, zegt belangengroep RAI Vereniging. Fietsdiefstallen kosten de samenleving volgens de RAI circa 600 miljoen euro per jaar.
Jaarlijks wordt naar schatting vijf procent van de Nederlanders slachtoffer van een fietsendief. Volgens de RAI kost dat onze samenleving zo’n 600 miljoen euro. Vooral e-bikes en dure racefietsen zouden ten prooi vallen aan Oost-Europese bendes, die de tweewielers ‘in grote aantallen’ de grens over brengen.
De Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (SAFE), een samenwerking van bedrijfsleven, branchepartijen, kennisinstellingen, overheid en politie, heeft het aantal diefstallen de afgelopen jaren met succes weten terug te dringen. Aan die teruggang lijkt nu, door de capaciteitsproblemen, een eind te komen.
Van groot belang
,,Er dreigt ruim tien jaar ervaring en een geweldig netwerk verloren te gaan”, aldus RAI-voorzitter Steven van Eijck. Mede dankzij een gezamenlijke aanpak in samenwerking met de Nationale Politie nam het aantal fietsdiefstallen in die tien jaar af van zo'n 850.000 naar circa 550.000 fietsen per jaar.
,,Fietsen is van groot belang voor onze samenleving”, zegt Van Eijck. ,,Niet alleen is het een belangrijk wapen in de strijd tegen files, uitstoot van CO2 en uitstoot van schadelijke stoffen, het is bovenal gezond, ontspant en brengt mensen veel plezier.” Hij roept het kabinet op om in te grijpen.
Volgens politiewoordvoerder Robbert Salome krijgt de politie elk jaar een miljoen aangiftes te verwerken. ,,Wij zullen dus keuzes moeten maken en hebben daarom een aantal landelijke prioriteiten. Fietsendiefstal hoort daar niet bij’’, zegt hij. Onderzoek naar afzonderlijke gevallen levert volgens Salome vrijwel niets op.
Fiets steeds duurder
,,Een onbegrijpelijk besluit’’, aldus de RAI-voorzitter. Hij vreest dat als ook de regionale politie haar prioriteiten gaat verleggen, de bereidheid tot aangifte bij slachtoffers nog verder afneemt. Die zou nu al op slechts 25 procent liggen. ,,Als we niet ingrijpen, wordt Nederland een walhalla voor fietsdieven”, stelt Van Eijck.
Ook waarschuwt de RAI ervoor dat verzekeraars hun premies zullen opschroeven. De waarde van een e-bike ligt rond de 2000 euro; de premie bedraagt al snel 10 tot 15 euro per maand. Door de populariteit van de elektrische fietsen is de gemiddelde waarde van een nieuwe fiets (niet en wel elektrisch) opgelopen tot boven de 1000 euro.
Nieuwe fietsen hebben steeds vaker een niet te verwijderen track-and-tracesysteem. Wie fietsendieven minder kans wil geven het stalen ros te verdonkeremanen, adviseert Van Eijck altijd voor een gecertificeerd slot te kiezen. ,,Gebruik daarnaast het liefst altijd twee sloten en zet de fiets in het zicht ergens aan vast’’, klinkt het.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vrouw ontsnapt aan ontvoering in Zeeland, man (19) opgepakt
Een 19-jarige man uit ‘s Gravenpolder is maandagavond in de buurt van het Zeeuwse Kruiningen aangehouden omdat hij wordt verdacht van een poging tot ontvoering van een vrouw. Het slachtoffer kon ontsnappen door zich hevig te verzetten, meldt de politie. -
Komst internationaal Oekraïnehof naar Den Haag, minister Hoekstra: ‘Deze oorlog moet berecht worden’
De Europese Unie begint een internationaal Oekraïnehof in Den Haag. Dat maakte de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen donderdagmiddag bekend. Zij is met 15 Commissieleden op bezoek in Kiev. -
Topadvocaat Knoops na snoeihard rapport: Nabestaanden Peter R. de Vries kunnen de staat aanklagen
De nabestaanden van Peter R. de Vries, advocaat Derk Wiersum en kroongetuige Nabil B. kunnen op grond van de harde conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid de staat aansprakelijk stellen voor immateriële en materiële schade, stelt topadvocaat Geert-Jan Knoops tegen deze site. Het uitgelekte conceptrapport zou uitwijzen dat politie en justitie veel steken hebben laten vallen op het gebied van beveiliging. ,,Dit kan zeker als basis dienen voor verdere juridische stappen.” -
PREMIUM4
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.
-
PREMIUMcolumn
Megawinst voor Shell, en wij gewone mensen maar elk dubbeltje omdraaien
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
-
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUM
Zieke Tamara woont al vijf maanden in volgepakte auto: ‘Iedereen laat mij in de steek’
De vijftigjarige Tamara bivakkeert al vijf maanden in haar auto in de Spoorlaan in Oss. Haar gezondheid gaat hard achteruit, maar het lukte hulpverleners tot op heden niet haar uit de auto te krijgen. ‘Als iemand niet wil, dan kun je vaak heel weinig.’