Volledig scherm
Op de website WeLeakInfo.com werden 12 miljard gelekte inloggegevens te gelde gemaakt. © Shutterstock

Nederlander (22) die via website gestolen inloggegevens aanbood nog niet op vrije voeten

UpdateDe 22-jarige Nederlander die vandaag werd aangehouden in het onderzoek naar een website die op grote schaal gestolen gebruikersnamen en wachtwoorden verkocht zit nog vast. Dit in tegenstelling tot eerdere berichten van de politie over zijn vrijlating in afwachting van verder onderzoek. Een vermoedelijke compagnon van de Arnhemmer, een man uit Noord-Ierland, werd al op borgtocht vrijgelaten.

De website WeLeakInfo.com, die ruim 12 miljard gelekte inloggegevens aanbood, is vandaag na een gezamenlijk onderzoek van de FBI en recherchediensten uit Nederland, Noord-Ierland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, uit de lucht gehaald. Met de website werd de afgelopen jaren zeker 2 ton verdiend. Vanaf 2 dollar per dag konden gebruikers van de site de gestolen informatie inzien.

De Nederlander wordt door internationale instanties gezien als een belangrijke spil in de grootschalige handel van privacygevoelige gegevens. Na de arrestatie van de jongeman werden in Arnhem twee woningen doorzocht. In de woning van de verdachte werd apparatuur aangetroffen, die het aanbieden van de informatie via de website mogelijk maakte. Zowel de Nederlander als de Noord-Ierse kompaan blijven verdacht.

De informatie die WeLeakInfo aanbood, is niet nieuw maar afkomstig uit ruim tienduizend eerdere datalekken. De betrokkenen achter de zoekmachine hebben deze gegevens echter gebundeld. Vooral hackers gebruikten de beruchte website om zo wachtwoorden van doelwitten te verkrijgen. De gegevens zouden onder meer verkocht zijn aan cybercriminelen die toesloegen in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en de VS.

 1. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
  grimmige sfeer

  Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

  Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.
 2. Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.