Nederlandse coronapatiënt (56) vierde carnaval, GGD onderzoekt zijn contacten
UPDATEIn Nederland is voor het eerst iemand besmet geraakt met het coronavirus. De patiënt, een 56-jarige man uit Loon op Zand, is kort geleden in de Italiaanse regio Lombardije geweest. Hij ligt in isolatie in een ziekenhuis in Tilburg. Hij zou ook carnaval hebben gevierd, de GGD onderzoekt zijn contacten.
Het RIVM meldde gisteravond dat het nieuwe coronavirus (COVID-19) was vastgesteld na onderzoek in een laboratorium. Het gaat om een man van 56 jaar oud die in isolatie ligt in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Hij is twee keer positief getest op het virus. ,,De GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) zoekt op dit moment uit met wie de man in contact is geweest”, aldus het RIVM.
De man heeft volgens diverse bronnen nog carnaval gevierd in zijn dorp Loon op Zand. Er is een kans dat hij daarbij andere mensen heeft besmet, als hij op dat moment al virus-klachten had. Zijn volwassen kinderen vierden carnaval in Tilburg, melden de bronnen.
Eén van de bronnen meldt dat het om een ‘zeer gewaardeerde inwoner van Loon op Zand gaat.’ ,,Laten we uit respect voor deze toffe lieve familieman en zijn familie allemaal bij de feiten blijven en hem een zeer spoedig en goed herstel toe wensen.”
Woensdag opgenomen
De man werd woensdag al opgenomen in het ziekenhuis, meldt een woordvoerder: ,,De man wordt in isolatie verpleegd. In het kader van de privacy van de patiënt kan ik er verder weinig over zeggen.”
,,Het gaat naar omstandigheden goed met de Nederlandse coronapatiënt’’, zo zei burgemeester van Tilburg Theo Weterings in het tv-programma Jinek.
Medewerkers van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg zijn gisteravond bij elkaar geroepen. ,,We hebben ons net als alle ziekenhuizen voorbereid op de mogelijke opvang van de eerste patiënt. De hele wereld komt nu op ons af. Eerst gaan we intern patiënten en medewerkers informeren.”
De burgemeester van het Brabantse Loon op Zand, Hanne van Aart, is ‘enorm geschrokken’ dat het coronavirus is vastgesteld in haar regio. ,,Ik leef mee met deze meneer en zijn familie. We werken er met man en macht aan om deze besmetting in de kiem te kunnen smoren.”
Tilburg
De gemeente Tilburg neemt vooralsnog geen extra maatregelen, zegt een woordvoerder. ,,Vooral veel sterkte gewenst aan de patiënt en de familie”, laat burgemeester Weterings weten. ,,We hebben al het vertrouwen in het Elisabeth Ziekenhuis en de GGD. Die zijn er nu mee aan de slag.” Er is nauwgezet contact met het RIVM en ministerie van Volksgezondheid, maar geen sprake van crisisoverleg. ,,We houden op dit moment elkaar goed op de hoogte, onder meer telefonisch. Eerst en vooral gaat onze zorg en aandacht uit naar de patiënt en zijn familie”, aldus Weterings.
Alert
Het RIVM blijft naar eigen zeggen alert op mogelijke nieuwe besmettingen en past hetzelfde protocol toe als er nieuwe besmettingen gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt
Nederland was al enige tijd bezig met de voorbereiding op een besmetting met het coronavirus. Er is een protocol opgesteld en het RIVM heeft een Outbreak Management Team (OMT) bij elkaar geroepen. Dat is een team van wetenschappers en artsen die gespecialiseerd zijn in infectieziekten.
Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn nu rond de 60 mensen in Nederland getest. Ze bleken op één na niet besmet te zijn. Er zijn volgens het RIVM nog vier testen waarvan de uitslag nog moet komen.
Mark Rutte
Het is van belang adviezen van deskundigen over het coronavirus te blijven opvolgen nu in Nederland het eerste besmettingsgeval is geconstateerd. Dat zegt premier Mark Rutte in een eerste reactie op Twitter. Hij zegt in nauw contact te staan met verantwoordelijk minister Bruno Bruins, ‘onder andere over alle inspanningen die gedaan zijn om ons land hierop voor te bereiden’.
Rutte wenst ‘de besmette man natuurlijk alle sterkte en beterschap toe’.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
1
Plots staat Lourens oog in oog met een walvis bij Westkapelle: ‘Het was schitterend, maar ook best link’
Lourens Janisse wist niet wat hij zag tijdens een vistochtje maandagmorgen op de Noordzee voor de kust van Westkapelle. Vanuit het niets dook ineens een bultrug walvis op uit het water. Janisse pakte meteen zijn telefoon om het dier vast te leggen. ,,Hij zwom naar ons toe, maar we waren ook wel wat angstig. Ons bootje is niet zo groot en we waren drie à vier kilometer uit de kust.” -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
Stikstofbeleid
Koeien blijven uit protest in de stal
Boeren houden op maandag 30 mei hun koeien uit de wei en in de stallen om te protesteren tegen het stikstofbeleid. Volgens LTO Nederland en Team Agro NL dreigt de koe vanwege verschillende rechtszaken niet meer zonder extra vergunning de wei in te mogen, wat praktisch en juridisch onhaalbaar is.
-
PREMIUM
Anastasia en Nikolai werden als kind uit huis geplaatst, nu willen ze een schadevergoeding
Tien jaar geleden werden Nikolai en Anastasia uit huis geplaatst. Nu zijn ze volwassen, en proberen ze vandaag met hun familie in de rechtbank de weg vrij te maken voor een schadevergoeding van het Leger des Heils en de Raad voor de Kinderbescherming. -
PREMIUM
Hartfilmpje verkeerd beoordeeld: ambulancedienst erkent schuld en komt met schadevergoeding voor familie
Dat er van alles niet goed is gegaan toen de ambulancedienst in Ede vorig jaar bij een 33-jarige man was die last had van zijn hart, was al bekend. De dienst erkent nu ook aansprakelijk te zijn en komt met een schadevergoeding voor de familie. Omdat niet is aan te tonen dat de man ook overleden zou zijn als het ambulancepersoneel zijn werk goed had gedaan. -
Man (25) krijgt flinke werkstraf voor neerslaan van lastige dronkenlap in centrum Nuenen
Een incident in het centrum van Nuenen, twee jaar geleden, kost een inwoner (25) van dat dorp een flinke werkstraf. Hij gaf rake klappen aan een man die dronken voorbijgangers, waaronder meisjes, lastigviel.