Nederlandse militairen schieten door orkaan Dorian getroffen Bahama's te hulp

VIDEONederlandse soldaten gaan hulp verlenen op de door de orkaan Doran zwaar getroffen Bahama's. Het opruimen van de enorme ravage en ondersteuning geven aan hulporganisaties en de lokale bevolking. Dat zijn volgens commandeur Ad van de Sande de kerntaken van zijn missie Disaster Relief Bahamas op de eilandengroep. 

Op de eilandengroep worden, nadat Dorian er anderhalve week geleden overheen raasde, zo’n 2500 personen vermist. Naar verwachting zal het dodental van 50 nog flink oplopen, verwachten de autoriteiten. De schade op de eilanden is enorm. Veel woningen zijn verwoest en grote gebieden staan nog onder water. De Verenigde Naties schatten in dat zeker 76.000 mensen dakloos zijn geworden door het natuurgeweld.

Marineschip Zr.Ms. Snellius en de Johan de Witt zijn ter plaatse. In totaal zijn 550 Nederlandse militairen van de marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee aangekomen bij de Bahama's voor het leveren van noodhulp. Er is een Genie Compagnie van de landmacht aan boord van de Johan de Wit, die onder meer in de haven een grote schoonmaakbeurt gaat uitvoeren. Naast het personeel wordt er ook materieel ingezet.

Volledig scherm
Twee Cougar-helikopters van het Defensie Helikopter Commando op het achterdek van Zr. Ms. Johan de Witt. © ANP

Tenten plaatsen

Volledig scherm
Nederlandse hulp onderweg naar de door orkaan Dorian verwoeste Bahama's. © ANP Graphics
Volledig scherm
Defensie zet 550 Nederlandse militairen van de marine, de landmacht, de luchtmacht en de marechaussee in voor Disaster Relief Bahamas. © Ministerie van Defensie

,,Op verzoek van hulporganisaties daar, gaan we tenten plaatsen voor opslag en opvang”, aldus Van de Sande. ,,Ook gaan we personele ondersteuning geven in het ziekenhuis.” Er is volgens Van de Sande op het eiland veel behoefte aan transport. ,,We hebben veertig tot vijftig voertuigen aan boord, die we zo snel mogelijk aan land gaan brengen om aan de vraag naar vervoer te kunnen beantwoorden.”

Struikelblok in de operatie zijn de slechte weersomstandigheden de komende dagen. ,,Het regent, onweert en er staat een harde wind. dat maakt het niet makkelijker om materiaal aan land te brengen.” Een woordvoerder van het ministerie van Defensie zegt dat de militairen onder meer drinkwater, houdbaar voedsel en medicijnen naar de Bahama's mee hebben. Ook zijn er specialisten mee die kunnen helpen bij het herstel van de infrastructuur.

Volledig scherm
Marineschip Zr.Ms. Snellius wacht in de haven op manschappen en goederen. © ANP
Volledig scherm
Aan boord van de schepen bevinden zich onder andere voertuigen om noodgoederen te verplaatsen over het eiland, bouwmaterialen voor noodmaterialen en pallets met water en voedsel. © Ministerie van Defensie
Volledig scherm
De militairen gaan onder meer drinkwater, houdbaar voedsel en medicijnen naar de Bahama’s brengen. © Ministerie van Defensie
 1. Ben je als ‘exportbrabo’ nog wel welkom onder de rivieren?
  PREMIUM
  Carnaval 2020

  Ben je als ‘exportbra­bo’ nog wel welkom onder de rivieren?

  De een vindt het fantastisch, de ander verschrikkelijk: carnaval. Veel Brabanders en Limburgers die naar boven de rivieren ‘geëmigreerd’ zijn, blijven het toch elk jaar vieren. Zo ook verslaggevers Loudi Langelaan (25) en Bonne Kerstens (30). Ze wonen al jaren in Amsterdam, maar blijven in hun hart ‘twee meisjes uit het zuiden’. Hoe is het om elk jaar weer terug te gaan? Horen ze er nog wel bij?
 2. Verdachte van bioscoopmoorden dacht dat zijn slachtoffers zijn dochtertje hadden vermoord

  Verdachte van bioscoop­moor­den dacht dat zijn slachtof­fers zijn dochtertje hadden vermoord

  Ergün S., de verdachte van de bioscoopmoorden in Groningen, dacht dat de twee schoonmakers die hij doodstak lid waren van elitetroepen die zijn dochter om het leven hadden gebracht. Dat bleek tijdens een zitting over de omgangsregeling over zijn dochtertje, die 7 februari diende in de rechtbank in Groningen, vóór de eerste strafzaak over de moorden. De uitspraak is door de rechtbank gepubliceerd.