Nederlandse piloten ontkennen smokkel van 80 kilo cocaïne in vrachtvliegtuig

videoDe drie Nederlanders die woensdag op het internationale vliegveld Ezeiza (Buenos Aires, Argentinië) zijn opgepakt na de vondst van 82 kilo cocaïne in een Martinair Cargo-vliegtuig zeggen niets met de zaak te maken hebben. Dat meldt hun advocaat Marta Nercellas tegenover deze site. Volgens de advocaat zijn zij slachtoffer in de zaak.

In totaal zijn woensdag acht personen opgepakt die op vlucht MP6912 (Sao Paolo – Amsterdam, via Buenos Aires en Quito) zaten. De overige vijf verdachten zijn Argentijnen. Het ging om een blauw KLM Cargo-toestel, ingezet door Martinair dat onder de vlag van Air France-KLM opereert en onder meer polopaarden vervoerde.

Volledig scherm
Op de internationale luchthaven Ezeiza, nabij Buenos Aires in Argentinië, is woensdag tijdens een douaneactie ruim 80 kilo cocaïne aangetroffen in het ruim van een vliegtuig dat vloog voor Martinair Holland. © Policiales Argentina

Op vrijgegeven videobeelden is duidelijk te zien hoe de drugs in Buenos Aires aan boord zijn gegaan. Hun advocaat zegt dat op het moment dat de drugs werden ingeladen de piloten bovenin het vliegtuig zaten. Vanuit daar konden zij niet zien wat er beneden werd ingeladen.

De Nederlandse piloten zitten momenteel vast in Argentinië. Advocaat Nercellas: ,,De drie piloten hebben meteen bezoek gehad van mensen van de Nederlandse ambassade. Verder is KLM druk met de zaak bezig. Zij hebben de partners van de piloten al aangeboden om eventueel deze kant op te komen. Zoals je je kunt voorstellen, leven zij nu in grote onzekerheid over wat er met hen gaat gebeuren.”

Rechter bekijkt zaak

De Argentijnse aanklager Emilio Guerberoff laat weten dat de rechter de komende (maximaal) tien dagen zal gebruiken om te kijken of alle procedures goed zijn uitgevoerd. Dan zal ook meer bekend worden over het lot van de drie Nederlanders. In verband met hun privacy wil Nercellas niet zeggen om wie het gaat.

  1. Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’
    PREMIUM
    vuurwerkramp enschede

    Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’

    Bijna twintig jaar na de vuurwerkramp in Enschede wordt voormalig fabriekseigenaar Harm Smallenbroek aangewezen als mogelijke saboteur door ex-klokkenluider Paul van Buitenen. Daarmee zou hij verantwoordelijk zijn voor 23 doden. Smallenbroek is een gebroken man. Sinds 2001 heeft hij geen interview meer gegeven, tot vandaag. ,,Je wilt wel, maar je komt er nooit meer van los. We zijn die dag, net als velen, alles kwijtgeraakt.