‘Nederlandse Staat aansprakelijk voor gevolgen Turkije-deal’
Amnesty International en drie andere maatschappelijke organisaties stellen maandag de Nederlandse Staat aansprakelijk voor ‘onnodig lijden en structurele schending van de rechten’ van vluchtelingen. Die schendingen zouden de gevolgen zijn van het sluiten van de zogenoemde Turkije-deal, waarin Nederland een grote rol speelde.
Op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis van 2015/2016 sloot de EU een deal met Turkije om de komst van nog meet bootjes vanuit Turkije naar Griekenland tegen te gaan. In ruil voor zes miljard euro zou Turkije de vluchtelingen (vooral Syriërs, maar ook Afghanen) tegenhouden en opvangen. Wie nog wel in Griekenland aankwam, zou direct teruggestuurd worden. Nederland was in die periode voorzitter van de EU, premier Rutte en toenmalig PvdA-leider Diederik Samson speelde een grote rol bij het tot stand komen van de deal.
,,Door de deal kwamen tienduizenden vluchtelingen onder erbarmelijke en mensonterende omstandigheden vast te zitten in kampen op de Griekse eilanden”, stellen Amnesty, Defence for Children, Stichting Bootvluchteling en PAX. Ook terugsturen naar Turkije was volgens de organisaties geen oplossing. ,,Het was al duidelijk dat Turkije geen veilig land was omdat het niet in de basisbehoeften van vluchtelingen kon voorzien.”
‘Immoreel en illegaal’
Het Europese Hof van Justitie oordeelde eerder dat de EU niet aansprakelijk gesteld kan worden, omdat de deal is gesloten door de afzonderlijke lidstaten. De organisaties stellen daarom nu Nederland aansprakelijk voor ‘onrechtmatig handelen'. Ze willen dat de Nederlandse regering 'de juridische verantwoordelijkheid voor de deal erkent’ en vragen om ‘rechtsherstel voor de vluchtelingen’. Hoe dat er in praktijk uit moet zien, wil een woordvoerder van Amnesty nog niet zeggen. Wel vinden de organisaties dat de regering toezegt dat eventuele toekomstige migratiedeals niet meer worden gesloten als ‘ze voorzienbaar tot mensenrechtenschendingen leiden'.
Als de regering niet binnen een maand reageert, dagen de organisaties de Staat voor de rechter. Die zet is onder andere ingegeven omdat Nederland en andere Europese landen steeds vaker spreken over het sluiten van soortgelijke deals met Afrikaanse landen, zoals Tunesië of Rwanda.
Opmerkelijk is wel dat een voormalige directeur van Amnesty International in 2018 nog excuses aanbood voor de harde kritiek die de organisatie had geleverd op de Turkije-deal. Hij noemde die in 2016 ‘immoreel en illegaal', maar kwam daar later op terug.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
3
Geheim rapport: ProRail blokkeerde variant waarbij Eurostar in 2024 wél grotendeels blijft rijden
-
OM eist opnieuw levenslang tegen Onur K. voor gezinsmoord Etten-Leur
Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag opnieuw levenslang geëist tegen de 36-jarige Onur K. uit Etten-Leur voor de moord op zijn moeder (65) en doodslag op zijn vrouw (31) en zijn twee kinderen (2 en 6). -
PREMIUMColumn
Ik blijf denken aan de dochters van Kaag
Joyce Sylvester schrijft wekelijks over onderwerpen die haar raken. Deze week over de dochters van Kaag. -
PREMIUM
Nog geen 24 uur na ongeluk waarbij meisje (1) in water belandt, grijpt de gemeente in
De consternatie was zondagmiddag groot toen een vader met hulp van omstanders zijn 1,5 jaar oude dochter uit een zinkende auto redde. Een parkeerplek op de kade is snel na het ongeluk aangepast door de gemeente, maar een bewoner uit de straat zegt dat ze Maassluis eerder al op deze ‘gevaarlijke parkeerplaats’ heeft gewezen.Maassluis -
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen.
-
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
-
-
-
PREMIUMcolumn
Ook hier gebeuren bij ontgroeningen mensonterende dingen, het zal je kind maar wezen...
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen.