Nederlandse startup begint eigen 'Spotify' voor klassieke muziek
Ooit geprobeerd die ene geweldige uitvoering van een symphonie van Beethoven te vinden in Spotify? Grote kans dat het niet lukte. Een Nederlandse startup begint daarom een eigen streamingdienst voor klassieke muziek, met een playlist van Mark Rutte.
De app, Primephonic genaamd, is gisteren gelanceerd in New York. De Nederlandse markt van liefhebbers van klassieke muziek is klein, dus richt CEO Thomas Steffens zich op Amerika.
De Amsterdammer maakt zich zorgen om de toekomst van klassieke muziek. De sector profiteert niet van de populariteit van streaming. De muziekindustrie had het lang moeilijk toen illegaal downloaden gemeengoed werd, maar dankzij streaming komen de inkomsten weer op peil. Behalve in de klassieke sector. Waar ongeveer 5 procent van alle beluisterde muziek klassiek is, krijgt de tak maar 0,3 procent van de royalties van streamingdiensten. ,,Een existentieel probleem voor de klassieke muziek,” vreest Steffens.
Gefrustreerd
Reguliere streamingdiensten zijn gemaakt voor popmuziek, die vindbaar is met behulp van artiest, album en nummer. Om klassieke werken op te sporen is veel meer data nodig: naast de naam van de muzikant bijvoorbeeld ook de componist. Bovendien bestaan tientallen, soms wel honderden uitvoeringen van hetzelfde werk, en kent zo’n werk weer verschillende delen. Amateurpianist Steffens was ‘gefrustreerd’ over Spotify – de dienst werkt niet goed voor een liefhebbers van klassiek.
Verrassende nieuwe muziek is helemaal moeilijk te vinden, merkt mede-oprichter en bedenker Veronica Neo uit Bilthoven. ,,Spotify presenteert klassieke muziek voor bij het slapen, voor bij het eten – altijd op de achtergrond dus, het wordt niet op de voorgrond gezet.” Daarbij ontbreekt achtergrondinformatie en is de geluidskwaliteit van reguliere streamingdiensten niet goed genoeg om onderdelen van een orkest goed te horen – ‘dat lijntje van de fluitisten, of de harp’, zo omschrijft Neo.
Ware vreugde
Primephonic belooft betere kwaliteit, meer context, een eerlijkere vergoeding voor musici en een speciaal ontwikkelde zoekfunctie. In kantoren in Amsterdam in New York werken curatoren die elke vrijdag nieuwe werken presenteren. Verschillende opnames worden bij elkaar gezet,,Je kunt je favoriete interpretatie vinden – dat is de ware vreugde van klassieke muziek,” meent Neo.
Mark Rutte lanceerde Primephonic. Hij is in New York vanwege vergaderingen met wereldleiders bij de Verenigde Naties. De premier, liefhebber van klassieke muziek, creëerde ter gelegenheid een persoonlijke playlist. ,,We weten allemaal hoe populair de playlist van Barack Obama was op Spotfy, dus ik verwacht hetzelfde resultaat,” grapte de premier.
Een van de werken op zijn lijst is Chaconne van Bach en Busoni, gespeeld door Michelangeli - zijn favoriet, zei Rutte, omdat Michelangeli ‘de diepste donkerte van de muziek’ weet te raken. ,,Ik hoop echt dat Primephonic heel succesvol wordt, dit biedt zoveel mensen toegang tot klassieke muziek.”
Enorm publiek
In Nederland is Primephonic sinds drie weken verkrijgbaar en inmiddels 10.000 keer gedownload. De muzieksector in New York ziet kansen voor het Nederlandse bedrijf. ,,We weten dat een derde van de Amerikanen zeker eens per maand naar klassieke muziek luistert. Dat zijn 100 miljoen mensen, een enorm publiek,” belooft het hoofd klassiek van muziekgigant Universal, Graham Parker.
Ook Amerikaanse investeerders zien wel brood in Primephonic: Steffens kreeg het grootste deel van zijn startkapitaal van 10 miljoen dollar van een rijke Amerikaanse familie van muziekliefhebbers. ,,Amerikanen vinden het wel gek dat er geen Amerikaanse bedrijf is dat dit doet. Spotify is Zweeds, wij komen uit Nederland – waarom nemen Europeanen de streamingmarkt over? Wij zijn toch het land van Google, Facebook en Apple, zeggen ze dan. Het steekt wel een beetje.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Vakantieganger mijdt massaal Oost-Europa: ‘In 2019 hadden we 1000 reizigers voor Polen, nu 4’
De belangstelling voor georganiseerde reizen naar Oost-Europa is sinds de oorlog in Oekraïne totaal ingestort. Landen als Polen, Tsjechië of Roemenië zijn bij veel reizigers uit de gratie. Veel trips zijn geannuleerd of omgeboekt naar 'zekere’ bestemmingen als Oostenrijk, Spanje of Engeland. -
PREMIUM10
Kippenslachter uit Wezep kondigt revolutie aan: plofkip gaat eruit in heel Europa
Pluimveevleesonderneming Plukon ging afgelopen boekjaar door het plafond van 2 miljard euro omzet. Ceo Peter Poortinga van het concern met hoofdkantoor in Wezep krijgt het er niet warm of koud van. ,,Waarvan wel? Dat Nederland als eerste in de wereld overgaat naar scharrelkip. Dat is revolutionair. En Plukon was de aanstichter.” -
1
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
PREMIUM16
Goedkoop tanken? Volgende week loont het om zelfs 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zó hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro, wat vergeleken met de Nederlandse prijzen nu minimaal 40 cent per liter lager is. Loont het om daarom ver om te rijden om te tanken? -
PREMIUM1
Toen Elli (102) 80 jaar geleden trouwde, kon ze geen bruidsjurk dragen: die droom komt nu eindelijk uit
Elli Starrenburg is bijna 103 jaar oud en trouwde tachtig jaar geleden, maar heeft nog nooit een échte bruidsjurk aangehad. En dat wilde ze wél heel graag. Mikkie Schmitz van het Utrechtse verzorgingshuis Hof van Transwijk regelde een jurk én organiseerde een echte bruidsmodeshow.
-
Politieauto botst op drachtige ree, twee babyreeën overleefden de klap niet
Agenten zijn vanmorgen in Goes met hun auto tegen een overstekende ree gereden. De moederree en twee babyreeën overleefden de klap niet. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Eerste liefde was gelijk ware liefde voor Hainz en Minie: nu zijn ze 60 jaar getrouwd
Een telefoontje waarin hij Minie Keemers uitnodigde voor een toneelavond. Daarmee legde Hainz Wentrup in 1956 de basis legde voor hun diamanten huwelijk.