Volledig scherm
Moeder Gunay Akkaya eerder dit jaar met een poster die pleit voor de vrijlating van haar dochters. © Arie Kievit

Nederlandse vrouw die protestliederen maakt in hongerstaking in Turkse cel

De Nederlandse Bergün Varan (25) is in hongerstaking gegaan in een Turkse gevangenis. De vrouw uit Etten-Leur zit sinds november vast omdat ze deel uitmaakt van Grup Yorum, een folkrockband met een politieke boodschap.

Twee leden van de muziekgroep, die al langer vastzitten, zijn al meer dan 200 dagen in hongerstaking. Zij kondigden recent aan dit door te willen zetten tot de dood erop volgt. Een groep Turkse advocaten en artsen bracht vandaag in Istanboel een  verklaring naar buiten waarin ze de Turkse overheid oproepen ‘verantwoordelijk’ te handelen. ,,Deze mensen zijn nog niet veroordeeld voor een misdrijf.” 

Ook de moeder van Varan, Gunay Akkaya, die in Etten-Leur woont, doet een oproep: ,,Iemand, van welk ministerie in Nederland dan ook, moet toch iets voor mijn dochter kunnen doen?” Akkaya liep recent in een protestmars van haar woonplaats Etten-Leur naar Brussel om aandacht te vragen voor de situatie van haar dochter. Bergün Varan heeft zich tien dagen geleden aangesloten bij de hongerstaking van haar collega-muzikanten.

‘Banden met terroristische organisatie’

Grup Yorum is een muziekband die  al sinds de jaren 80, in wisselende samenstelling, linkse protestliederen maakt, onder meer tegen het Turkse regeringsbeleid. De Turkse overheid stelt echter dat de muziekgroep banden heeft met de DHKC-P, een terroristische organisatie die de afgelopen decennia meerdere aanslagen in Turkije heeft gepleegd. 

De Turkse politie is de afgelopen jaren meerdere keren het cultureel centrum waar Grup Yorum gevestigd is, binnengevallen. Bergün Varan en haar oudere zus Betül zaten na zo'n inval in 2017 al eens maandenlang vast. Ze werden, volgens hun moeder, vrijgesproken. Bij een inval in november werd Bergün weer opgepakt, samen met andere groepsleden. Volgens haar moeder is ook deze keer niet duidelijk waar ze precies van wordt verdacht. 

De bandleden eisen dat ze worden vrijgelaten, dat hun cultureel centrum niet langer wordt binnengevallen en dat het verbod op hun concerten wordt ingetrokken. 

 1. Italiaanse viroloog walgt van paniekzaaierij rondom coronavirus: ‘We zijn niét in oorlog’

  Italiaanse viroloog walgt van paniekzaai­e­rij rondom coronavi­rus: ‘We zijn niét in oorlog’

  Sinds twee weken werkt ze zonder pauze, de directeur van het laboratorium voor Microbiologie in in Milaan die de tests op het coronavirus uitvoert. In een interview met de Italiaanse krant La Repubblica zegt Maria Rita Gismondo dat Italië doet alsof het in staat van oorlog verkeert, maar dat het om niet veel meer dan een normaal griepvirus gaat. Er is volgens haar sprake van ‘een bombardement van berichten die angst aanwakkeren en voor collectieve hersenspoeling zorgen’.
 2. Amazon is om, maar Bol.com weigert kindernaziboek te verwijderen: ‘Ze moeten zich doodschamen’

  Amazon is om, maar Bol.com weigert kindernazi­boek te verwijde­ren: ‘Ze moeten zich doodscha­men’

  Amazon stopt per direct met de verkoop van het zeer omstreden kinderboek van de ter dood veroordeelde antisemiet Julius Streicher. De Amerikaanse webwinkelreus werd de afgelopen dagen overstelpt met woeste reacties uit de joodse gemeenschap en zegt daarnaar te hebben geluisterd. Het Nederlandse Bol.com denkt er niet aan het boek te verwijderen, tot verbazing van experts. ,, Ik kots er letterlijk van. Misschien moeten we maar aangifte doen.”
 3. Een gek gezicht: zes tankstations op paar kilometer van elkaar in een klein dorp
  PREMIUM

  Een gek gezicht: zes tankstati­ons op paar kilometer van elkaar in een klein dorp

  HAPS - Het is een gek gezicht in Haps. Op het bedrijventerrein Laarakker is kortgeleden het Greenpoint tankstation geopend en pal er naast wordt al driftig gebouwd aan een gloednieuwe Tango. Terwijl aan de overkant van de weg een BP zit en op een steenworp afstand aan de A73 twee grote tankstations zitten, een Total en een Shell. En of het niet genoeg is, is aan de Kalkhofseweg ook nog een pompstation gevestigd. Zes pompstations op een paar kilometer van elkaar.