Volledig scherm
Repetitie voor een historisch festijn. Het Sallaans is een van de dialecten die onder het Nedersaksisch vallen. © Marina Popova

Nedersaksisch wordt officieel erkende taal in Nederland

Het Rijk en de provincies Groningen, Drenthe, Friesland, Overijssel en Gelderland tekenen deze week een convenant waarmee het Nedersaksisch een officieel erkende taal wordt. De uitstervende taal krijgt daarmee meer bescherming.

De overheden spreken deze woensdag in het convenant af dat ze er alles aan gaan doen om het Nedersaksisch te behouden en het gebruik ervan te stimuleren. De taal wordt momenteel gesproken in Groningen, Drenthe, Overijssel, Noord-Oost Veluwe, de Achterhoek en in Oost- en Weststellingwerf. 

In Nederland had het Nedersaksisch tot nu toe de status van streektaal. Dat wil zeggen dat het wordt erkend en dat de overheid het gebruik ervan stimuleert, maar er kan bijvoorbeeld geen les in worden gegeven en ook juridische documenten in het Nedersaksisch zijn momenteel niet rechtsgeldig. Bij het Fries is dat wel het geval.

Volledig scherm
In Nederland wordt het Nedersaksisch gesproken in vijf provincies. © AD

4,8 miljoen

Hoeveel sprekers het Nedersaksisch precies heeft, is niet bekend. Het aantal wordt echter geschat op zo'n 4,8 miljoen. Naast in Nederland komt het ook voor in Duitsland, Denemarken, Rusland en Polen. In Nederland neemt het aantal sprekers de laatste decennia af, omdat ouders de taal niet meer standaard doorgeven aan hun kinderen.