Niet eerder was een trein zó snel van Zwolle in Amsterdam: nachtelijke testrit geslaagd
videoDe proefrit met de snellere intercity tussen Groningen en Den Haag is zonder problemen verlopen. De trein behaalde op de Hanzelijn tussen Zwolle en Almere en snelheid van meer dan 160 kilometer per uur en sloeg op het hele traject de stations Assen, Lelystad Centrum en Leiden Centraal over. Op die manier werd een kwartier tijdswinst behaald.
Zestien partijen ondertekenen vrijdagavond een document voor een snellere treinverbinding tussen Noord- en Oost-Nederland en de Randstad.
Volgens ProRail-baas Pier Eringa moet ook het oosten van het land profiteren van de economische groei in Nederland. Dat kan met een snellere treinverbinding met de randstad. Niet eerder was een trein zo snel van Zwolle in Amsterdam. Dat het kon, bleek tijdens de nachtelijke proefrit.
Eringa ziet mogelijkheden om het spoor beter te benutten. Meer treinen met hogere snelheid: dat betekent dat de afstanden in ons land ‘korter’ worden. Eerder lanceerde hij zijn ideeën dat treinen op termijn misschien wel met 250 kilometer per uur over het spoor kunnen razen. Daarvoor moet de spoorbeheerder dan wil miljarden investeren, liet hij weten.
Handtekeningen
De ondertekening vrijdagavond vond plaats in het Groninger Museum voorafgaand aan een testrit van Groningen naar Den Haag waarbij de reistijd met ruim een kwartier bekort wordt.
Burgemeester Peter den Oudsten toonde zich blij dat alle betrokkenen inclusief de verantwoordelijk gedeputeerde uit Friesland, een wethouder uit Leeuwarden en Drenten zoals Henk Brink bij de ondertekening aanwezig zijn. NS-topman Roger van Boxtel is eveneens van de partij. ,,We hebben de regio herondekt”, zei hij.
Fleur Gräper memoreerde dat de helft van het bruto nationaal product buiten de Randstad verdiend wordt. De kortere reistijd van ruim vijfiten minuten noemt ze in eerste instantie wellicht niet zoveel, ,,maar een kwartier kan het verschil maken: de trein is straks net zo snel of sneller dan de auto.”
Deze partijen zetten vrijdagavond hun handtekening voor een snellere verbinding tussen de randstad en de het oosten en noorden van het land:
De provincies Fryslân, Groningen, Drenthe, Overijssel, Flevoland en Noord-Holland, de Vervoerregio Amsterdam, de consumentenorganisaties Fryslân, Groningen en Drenthe, VNO-NCW-MBK-Noord en de gemeenten Leeuwarden, Groningen, Assen, Zwolle en Enschede.
De trein vertrok om 00.02 uur uit Groningen en kwam zoals gepland om 02.23 uur aan op station Den Haag Centraal. ,,En daar was het feest’’, laat een woordvoerster van de NS weten. Dat de intercity vanwege een nog stilstaande trein arriveerde op perron 10 en niet op 9, mocht de pret niet drukken. De snelle IC vertrok niet lang na aankomst weer voor de terugreis naar Groningen. Toen waren de meesten van de ongeveer 100 testreizigers al wel uitgestapt.
Met de test wilde de NS bekijken welke aanpassingen nodig zijn aan onder meer treintechniek, infrastructuur en dienstregeling om intercity's sneller te maken. Zo moest op de Hanzelijn naar een ander beveiligingssysteem worden gewisseld en dat verliep zonder problemen.
Het testtraject tussen Groningen en Den Haag dient als voorbeeld voor meer snelle treinen. Het doel is om binnen enkele jaren snellere treinen in te zetten tussen Groningen en de Randstad.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
PREMIUM1
Hoe de kringloopstoel die in weer en wind in de tuin stond een echte Rietveld bleek
De droom van iedereen die struint in de kringloopwinkels: voor weinig geld iets leuks kopen dat heel veel geld waard blijkt te zijn. Dit Tussen Kunst en Kitsch-scenario gaat op voor een bijzondere stoel van Rietveld. -
Forse stijging aantal claims door kofferchaos Schiphol: ‘Heb nieuwe strandkleding moeten kopen’
De chaos bij de bagagebanden op Schiphol wordt steeds groter. Honderden koffers liggen onbeheerd in de hal van de luchthaven. Tot wanhoop van reizigers, die soms wekenlang hun koffer kwijt zijn. In mei en juni zijn in totaal vijfhonderd claims ingediend, terwijl dit er in april slechts vijftig waren, meldt EUclaim. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen.
-
Boeren hebben met trekker machtig wapen in handen: wat kan politie doen tegenover enorme voertuigen?
Boeren hebben met hun trekker een machtig wapen in handen tijdens de protesten. Een blokkade lost de politie niet even zomaar op. -
PREMIUM
Hof moet vijf jaar durende ruzie tussen eigenaar papegaaien en luchtballonpiloot beslechten
Een Zundertse eigenaar van drie papegaaien en een ballonpiloot uit Schijndel zijn het na vijf jaar juridische strijd niet eens geworden over een schadevergoeding voor het overlijden van de zeldzame exoten. Het hof moet nu in deze slepende kwestie beslissen. -
Met video
Van der Wal roept boeren op niet mee te doen aan blokkeeracties, politie waarschuwt actievoerders
Stikstofminister Christianne van der Wal roept boeren op maandag niet mee te doen aan blokkeeracties. Actievoerders willen dan onder meer Schiphol of distributiecentra voor supermarkten blokkeren. ,,Niet doen”, zegt Van der Wal daarover. ,,Ga het gesprek aan.”