Volledig scherm
© ANP

Nieuwe acties boeren: groot geheim wat ze gaan doen

UpdateEr komen nieuwe boerenacties. Volgende week woensdag is de eerste: de Farmers Defence Force wil samen met boeren, visser en burgers ‘ergens in de Randstad’ een grote actie houden. Een andere boerenactiegroep, Agractie, heeft over vier tot zes weken ook twee acties op stapel staan.

De beide actiegroepen waren verantwoordelijk voor de grote boerenprotestactie van afgelopen week. Toen werden snelwegen geblokkeerd door grote rijen tractoren die naar Den Haag reden. Wat voor acties er dit keer precies worden gehouden, is nog geheim.

Geld inzamelen

Agractie is een geldinzamelingsactie gestart, waar vanochtend  al 15.000 euro mee was opgehaald. Agractie zegt 120.000 euro nodig te hebben voor een van de twee acties. ,,Beide acties zullen zonder overlast voor de burger zijn en zeer duidelijk zichtbaar zijn’’, stelt Agractie in een oproep voor de geldinzameling. 

,,We hebben ervoor gekozen deze acties voor te bereiden zonder de details vrij te geven in verband met de aard van de actie. Voor één actie zijn geen financiën nodig, voor de andere actie is een nieuwe doneeractie aangemaakt.’’

Tractoren
De Farmers Defence Force wil volgende week woensdag weer met tractoren naar de Randstad rijden. ,,Maar ook met personenauto's, bussen, vrachtwagens’’, somt de actiegroep op in een facebookoproep. De actie wordt mogelijk een langdurige. ,,Zorg op 16 oktober voor voldoende eten en drinken, warme kleding, zaklampen, extra batterijen voor de telefoon en eventueel slaapmateriaal.’’ 

Met de actie breekt Farmers Defence Force met het eerder gestelde ultimatum van vier weken aan het kabinet. ,,Als het kabinet binnen drie dagen kan reageren, dan is er geen reden om langer te wachten met actie en gaan wij ook gas geven’’, zegt Mark van den Oever, oprichter van Farmers Defence Force tegen de Stentor.

Quote

Als ik mijn vee aan mijn buurman wil verkopen dan moet ik eerst een stel aan de staat inleveren. Het is gewoon diefstal.’’

Mark van den Oever, Oprichter Farmers Defence Force

De actiegroep hield recent spoedberaad, nadat minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) vrijdag haar aanpak tegen de stikstofcrisis had bekend gemaakt. Zij wil onder meer boeren op vrijwillige basis uitkopen. Ook komt er geld voor natuurherstel en verduurzaming.

,,Ze hebben niet naar ons geluisterd en duwen hun eigen plannen door’’, reageert een furieuze Mark van den Oever. ,,We moeten dus toch vee inleveren. Ze baseren zich op uit de lucht gegrepen cijfers.’’ ,,Als ik mijn vee aan mijn buurman wil verkopen, moet ik eerst een stel aan de staat inleveren. Het is gewoon diefstal.’’

De actie van volgende week woensdag wordt gehouden tegen ‘de echte luchtvervuilers’. Waar de actie wordt gehouden wil de voorman van Farmers Defence Force niet zeggen: ,,om de spanning er een beetje in te houden’’. Wel zou vooraf de actielocatie bekend worden gemaakt.

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit spreekt op het Malieveld de boeren toe.
Volledig scherm
Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit spreekt op het Malieveld de boeren toe. © ANP

Er zijn volgens Van den Oever 29.000 boeren bij Farmers Defence Force aangesloten. 

  1. Laagste aantal ziekenhuisopnames sinds RIVM deze meldt, maar meer besmettingen aan het licht
    Update/video

    Laagste aantal ziekenhuis­op­na­mes sinds RIVM deze meldt, maar meer besmettin­gen aan het licht

    Er zijn in Nederland de afgelopen 24 uur drie mensen met corona opgenomen in het ziekenhuis. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal sinds dit bijgehouden wordt. Het officiële aantal doden door het coronavirus in ons land is met zes gestegen naar 6011. Het aantal vastgestelde besmettingen stijgt na een wekenlange daling sinds enkele dagen juist weer sterk. Dat komt vermoedelijk doordat Nederland meer is gaan testen.