Ontwerp van de grafsteen met het wiel. Door te draaien kun je beelden, muziek of andere interactieve herinneringen tevoorschijn toveren
Volledig scherm
Ontwerp van de grafsteen met het wiel. Door te draaien kun je beelden, muziek of andere interactieve herinneringen tevoorschijn toveren © Den Hollandsche

Nieuwe trend: Grafsteen met muziek

Een grafsteen met daaraan vast een klein wiel, waarmee een nabestaande al draaiend energie kan opwekken. Bijvoorbeeld om een muziekje af te laten spelen, of beelden op scherm van de zerk te toveren. Gedenktekenspecialist Den Hollandsche in Wezep presenteert deze bijzondere, nieuwe steen binnenkort op de Uitvaartbeurs.

Het idee voor de interactieve grafsteen, ontstond min of meer bij toeval. Eigenaar Martijn van der Veen van Den Hollandsche: ,,Nabestaanden van een overleden kindje wilden heel graag een muziekje af kunnen spelen op de begraafplaats. Wij zijn gaan onderzoeken hoe we dat konden regelen, want je hebt niet zomaar stroom op een kerkhof. Zonne-energie en windenergie leverden te weinig op. Toen werd het idee van een wiel geboren.”

Groene energie

Quote

Voor een kind kan het bijvoor­beeld best leuk zijn om aan het wiel te draaien

Martijn van der Veen, Den Hollandsche

Dat wiel kan handmatig rondgedraaid worden. ,,Na een seconde of vijftien draaien, is er voldoende groene energie voor het afspelen van een video, muziek of een geluidsfragment. De herinneringen kunnen telkens aangepast worden”, zegt Van der Veen. ,,Denk aan een filmpje van de overledene. Of een herinnering.’’ De data van de video’s wordt bewaard in de steen zelf.

Van der Veen verwacht flinke belangstelling. ,,Nu zien sommige Nederlanders een bezoek aan een kerkhof als iets heel naars. Misschien dat dit kan helpen. Voor een kind kan het bijvoorbeeld best leuk zijn om aan het wiel te draaien.” Bang voor diefstal is de eigenaar niet. ,,De materialen zelf zijn niet zo waardevol.” Een team van Den Hollandsche werkt nu koortsachtig om de energiegrafsteen af te krijgen voor de Uitvaartbeurs, die 22 april in Amsterdam wordt gehouden.