Nog geen einde aan belastingontwijking piloten en cabinepersoneel KLM
KLM moet beter zijn best doen om te voorkomen dat het bedrijf meewerkt aan belastingontwijking door piloten en cabinepersoneel die buiten Nederland wonen. Staatsagent bij KLM Jeroen Kremers gaat daarover in gesprek met de luchtvaartmaatschappij, melden ministers Sigrid Kaag (Financiën) en Mark Harbers (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer.
Sinds het begin van de coronacrisis is aan KLM tot nu toe in totaal 6,5 miljard euro aan steun verleend. Dat komt neer op 240.000 euro per werknemer. Oftewel, in de woorden van de overheid zelf: een 'zeer omvangrijke’ steun. Aan Jeroen Kremers als staatsagent bij de KLM de taak om te rapporteren of de luchtvaartmaatschappij aan de regels voor coronasteun heeft voldaan. Een van de voorwaarden is de toezegging van KLM dat ‘mogelijke medewerking aan of facilitering van belastingontwijking door werknemers wordt beëindigd’.
Uit de laatste voortgangsrapportage van de overheid blijkt dat 11 procent van de piloten en 5 procent van het cabinepersoneel buiten Nederland woont. Dat zijn circa 680 medewerkers in totaal. De meeste piloten wonen in Spanje, voor het cabinepersoneel is België favoriet. Nieuwsuur meldde bijna twee jaar geleden dat een deel van hen dat zou doen op aanraden van belastingadviseurs. De regeling voor hun reiskostenvergoeding maakt het makkelijk om in het buitenland te gaan wonen om belastingredenen.
Tekst gaat verder onder tweet.
Kremers merkt wel op dat die mensen niet allemaal in het buitenland wonen om belastingredenen, maar ook vanwege bijvoorbeeld familiebanden of het weer. Toch schat hij dat zo’n twee derde in een land woont waar ze minder belasting betalen. Al die medewerkers mogen voor woon-werkverkeer gratis gebruikmaken van vluchten van de KLM-groep. De regeling waarmee de piloten een vergoeding krijgen voor hun internationale reiskosten maakt het volgens de staatsagent makkelijker om in Nederland belasting te ontwijken door in het buitenland te gaan wonen.
Strengere gedragsregels
Het is volgens Kremers niet te doen om van iedereen te controleren waarom zij in het buitenland wonen. Wel zegt hij met KLM te kijken of er ‘generieke initiatieven mogelijk zijn om aan eventuele facilitering een einde te maken’. Hij denkt dan aan een maximum van de reiskostenvergoeding, gelijk aan de reiskostenvergoeding voor medewerkers die in Nederland wonen. Of aan strengere gedragsregels.
De Tweede Kamer wilde dat KLM zou optreden tegen dit soort vormen van belastingontwijking als voorwaarde voor de steun die het bedrijf kreeg in de coronacrisis. KLM zelf heeft aan de staatsagent laten weten dat aan die voorwaarde is voldaan omdat maar een klein aantal medewerkers in het buitenland woont, en dat bovendien niet illegaal is. Daar is Kremers het dus niet mee eens.
Verder houdt KLM zich volgens Kremers redelijk goed aan de voorwaarden. Aan de ‘bedrijfseconomische en financiële voorwaarden’ zoals kostenbesparingen wordt volgens hem ‘ruimschoots voldaan’, hoewel het nu zaak is om vooruit te kijken naar een mogelijk onzekere toekomst. Op het gebied van duurzaamheid en overlast, zal het bedrijf ook nog afhankelijk zijn van extra stappen die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zelf moet zetten.
KLM bevestigt dat het in gesprek gaat met de staatsagent. De vliegtuigmaatschappij wil er verder niets over kwijt, zegt een woordvoerster.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM19
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
-
Klimaatactivisten XR houden nieuwe blokkade op A12 in Den Haag, opnieuw zwarte schermen geplaatst
Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) willen zaterdag opnieuw de Utrechtsebaan (A12) in Den Haag blokkeren. Het is alweer de zevende blokkade van de A12. De laatste keer op 11 maart werden zevenhonderd actievoerders aangehouden. -
Onderzoek: KLM op een na veiligste luchtvaartmaatschappij
KLM was afgelopen jaar de veiligste luchtvaartmaatschappij van Europa, stellen experts van het Jet Airliner Crash Data Evaluation Centre (JACDEC). Wereldwijd moet het Nederlandse bedrijf alleen Emirates voor zich dulden. -
PREMIUMVijf vragen
Vroegtijdig vertrek topman Elbers opmaat voor nieuwe machtsstrijd bij KLM
Onverwachts moet KLM-topman Pieter Elbers vertrekken bij de luchtvaartmaatschappij waar hij 30 jaar werkte. Het lijkt de opmaat voor een nieuwe machtsstrijd. -
Met video
Veerdienst naar Ameland hervat na problemen met autobrug
De veerdienst tussen het vasteland en Ameland is dinsdagmorgen hervat. Door problemen met de autobrug in de haven van Holwerd konden reizigers met een auto maandagavond niet van boord en werden ze teruggebracht naar Ameland, waar ze noodgedwongen de nacht door hebben gebracht.Holwerd
-
PREMIUM
Als Romana naar Schiphol gaat is het altijd mis: ‘Ik heb zo gejankt, werd daar vastgezet tussen de prostituees’
Den Haag -
-
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.