Volledig scherm
Een meisje speelt op een hoverboard. © ANP

NVWA: hoverboards moeten uit de handel

Veel hoverboards vertonen ernstige gebreken. Zo kan de batterij in brand vliegen als die te lang aan de oplader ligt. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die wil dat alle dertig onderzochte hoverboards uit de handel worden gehaald.

Een hoverboard is een uit twee delen bestaande plank op wielen, aangedreven door een ingebouwde accu. 

Andere geconstateerde tekortkomingen zijn ontbrekende temperatuurbeveiliging van de batterij, onvoldoende brandwerende behuizing en de mogelijkheid van beschadiging van de isolatie van de bekabeling door scherpe, onafgewerkte delen in het hoverboard, aldus de autoriteit. ,,De dertig onderzochte types vormen een doorsnede van de meest gangbare hoverboards in Nederland.''

Veiligheidswaarschuwing

Aanleiding voor het onderzoek zijn diverse incidenten met de elektrisch aangedreven 'skateboards'. De NVWA heeft fabrikanten, importeurs en distributeurs gevraagd hun verantwoordelijkheid te nemen. Wie er een in huis heeft, krijgt het advies te letten op de algemene veiligheidswaarschuwingen en een mail van de fabrikant of distributeur af te wachten.

Ook adviseert de dienst het hoverboard alleen op te laden als er iemand bij is. ,,Dus bijvoorbeeld niet tijdens het slapen of wanneer men niet thuis is.''

Eerder dit jaar raakte een jongen gewond nadat zijn hoverboard ontplofte door een technisch mankement:

  1. IS wil buitenpost in Europa ‘om te helpen bij aanslagen’

    IS wil buitenpost in Europa ‘om te helpen bij aanslagen’

    Het aantal jihadistische aanslagen mag dan afnemen; de dreiging blijft onverminderd groot, ook nu het Kalifaat is ingestort. Zo wil IS opnieuw een ‘external relations office’ openen in Europa, een buitenpost die terroristen moet helpen bij het plannen en plegen van aanslagen. Daarbij zijn er in Nederland tientallen ‘jihadgezinnen’ waarbij zeker een ouder het extremistische gedachtegoed aanhangt. Hun kinderen vormen een potentieel gevaar.