De Oekraïnse Polly (rechts) is met haar oma naar Nederland gevlucht en woont nu bij Jorina Haspels (links)
Volledig scherm
PREMIUM
De Oekraïnse Polly (rechts) is met haar oma naar Nederland gevlucht en woont nu bij Jorina Haspels (links) © Frank Jansen

‘Oekraïense Polly (17) leeft al jaar bij ons in huis, maar haar vader wil nu dat ze in Rusland komt wonen’

Polina Letenko heet ze. Een inmiddels 17-jarig meisje dat ontsnapte van het oorlogsgeweld in Oekraïne en zondag precies een jaar geleden in huis kwam te wonen bij AD-verslaggever Jorina Haspels. Een meisje dat nu voor onmogelijke beslissingen staat, met als het aan haar vader ligt, alsnog een toekomst in Rusland.

9 reacties

 • Jos Thomassen

  2 maanden geleden
  Met alle onzekerheden nu naar Rusland gaan en dan het risico lopen opgeroepen te worden voor militaire dienst, tegen Oekraine...... Zoek maar even goed op het internet; er gaan geruchten dat vrouwen in dienst zulen moeten. Of in Nederland blijven, werken aan je toekomst, wel eenzaam en verdrietig maar ook dat went en daar komt uiteindelijk een einde aan. En dan kun je terug naar Oekraine als volleerd kunstenares. Blijf maar gewoon nog even hier meid, in Rusland wacht je meer verdriet.
 • Quirine Lensvelt-Ruys

  2 maanden geleden
  Wat een dilemma's voor een 17-jarige. Lijkt me wel een heel onzeker plan om naar haar vader in Rusland te gaan (hoe lang steunt hij haar dan? Hij heeft zich tot nu toe toch ook aan z'n puderlijke plicht onttrokken?). Mijn advies zou zijn hier in Nederland blijven en naar de Lunstacademie gaan (of andere studie oppakken). Daarna kijken of het weer veilig is in de Oekraïne om daarnaar (met Oma en Opa) terug te gaan, of toch nog te kiezen om naar Rusland te gaan waar haar puders nu wonen.
 • Nico Van der Vegt

  2 maanden geleden
  (vervolg) .......Als individu ben je niks, maar binnen het collectief kun je misschien iets worden. Wanneer je dat door de jaren heen leert zien, dan heb je enig idee hoe moeikijk het voor dit meisje is om een keuze te maken waar ze gelukkig van wordt. Best mogelijk dat die keuze niet gemaakt kan worden en dat alle keuze, kiezen is tussen het minst slechte.
 • Nico Van der Vegt

  2 maanden geleden
  Prachtig verhaal; Jorina Haspels. Probleem voor ons westerlingen; wij begrijpen de Russen niet. Door familiebanden komen we er langzaam maar zeker achter hoe totaal verschillend we zijn. Wij Nederlanders hebben geen nationaal besef. Wij hangen onze vlag zonder een greintje schaamte, zomaar op de kop. Ondenkbaar voor een Rus. Wij voeden onze kinderen op tot zelfstandig denkende mensen. Russen voeden hun kinderen op tot volgzame gehoorzamen burgers. Als individu ben je niks.
 • Margot van Zanten

  2 maanden geleden
  Verscheurd worden, wat verschrikkelijk voor zo'n jonge vrouw. Naar Rusland gaan, naar een vader die waarschijnlijk wel van haar houdt, maar of hij ook voor haar kiest? Naar een land vol repressie en geen vrijheid en walgelijke propaganda. Of blijven in een land vol van mogelijkheden maar ook van eenzaamheid.... Zij is nu al beschadigd voor de rest van haar leven. Arme Polly....