Volledig scherm
© ANP

Oliebollensoap krijgt vervolg; bakker trekt zich niets van verbod aan

Oliebollenbakker Harry Rond uit Vriezenveen gaat op oudjaarsdag gewoon zijn etenswaar verkopen. Ook al wil het college van burgemeester en wethouders van de christelijke gemeente Vriezenveen dat niet hebben vanwege verstoring van de zondagsrust.

Rond meent dat hij in zijn recht staat. De ondernemer heeft een vergunning die geldt voor het hele jaar. “Ik mag dus dagelijks tussen 12.00 en 21.00 uur producten verkopen. Dat geldt ook voor oudjaarsdag.”

Begrip

De reden dan B en W verkoop niet willen toestaan, komt omdat oudjaarsdag dit jaar op zondag valt. Dat zou verstoring van de zondagsrust betekenen. Rond heeft daar begrip voor. "Ik begin daarom pas na 12.00 uur. Dan is de kerkgang afgelopen. Ja, het klopt dat Vriezenveen ’s middags nog een keer naar de kerk gaat. Dan gaat de verkoop helaas voor hen gewoon door.”

Oneerlijk

B en W van Vriezenveen gebruikt behalve het argument van de zondagsrust ook dat van oneerlijke concurrentie. De Harmonie in het dorp en ook plaatselijke bakker De Kraai verkopen ook altijd oliebollen op oudjaarsdag. Met name voor de eerste partij vormt die verkoop een belangrijke bron van inkomsten. Ze doen dat op basis van een eendagsvergunning die door de gemeente jaarlijks wordt afgegeven. Omdat 31 december op zondag valt, zijn B en W van plan om beide partijen die eendagsvergunning dit jaar niet te verlenen.