Archiefbeeld van beveiligde auto's bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol voor een zitting in het grote liquidatieproces Marengo
Volledig scherm
Archiefbeeld van beveiligde auto's bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol voor een zitting in het grote liquidatieproces Marengo © ANP

OM blundert voor derde keer: opnieuw foto's kroongetuige Nabil B. verspreid in dossier

Opnieuw heeft het OM geblunderd door een foto van kroongetuige Nabil B. op te nemen in het strafdossier. Dat heeft het OM donderdagmiddag bekend gemaakt. Het gaat volgens het OM om dezelfde foto die al twee keer eerder per ongeluk opdook in het digitale dossier, dat is verstrekt aan advocaten en rechters die betrokken zijn het bij Marengo-proces tegen Ridouan Taghi.

Het OM zegt stevig te balen van de fout, die nu al voor de derde keer is gemaakt. ,,Binnen het Landelijk Parket wordt de gemaakte fout hoog opgenomen en grondig onderzocht. De gang van zaken maakt het noodzakelijk de werkwijze rond het samenstellen van (digitale) strafdossiers opnieuw tegen het licht te houden en aan te passen,” stelt het OM in een persbericht. Volgens het OM gaat het om dezelfde foto die al eerder per ongeluk in het strafdossier terecht kwam. Om de fout te herstellen is donderdag aan de rechtbank en de betrokken advocaten gevraagd de desbetreffende gegevensdrager te ruilen voor een exemplaar zonder foto van Nabil B.

Kroongetuige

Nabil B. is kroongetuige tegen de vermeende criminele organisatie rondom de inmiddels aangehouden Ridouan Taghi. Nadat de Utrechtse crimineel in januari 2017 overliep naar justitie veranderde zijn leven: hij kwam in een zeer streng beveiligingsprogramma. Dat bleek niet genoeg: een week nadat bekend werd dat hij kroongetuige was geworden, werd zijn broer Reduan als vergelding vermoord. In september werd ook zijn advocaat Derk Wiersum vermoord. Nabil B. heeft 41 verklaringen afgelegd over de organisatie van Taghi, die wordt verdacht van vijf onderwereldmoorden en een fors aantal moordpogingen.

Het is niet de eerste keer dat het OM in verlegenheid wordt gebracht. Tijdens een inleidende zitting in het Marengo-proces was Nabil B.  zelfs kort te zien in de rechtbank. Dat is hoogst opmerkelijk, omdat Nabil B. juist alleen zichtbaar zou moeten moeten zijn voor de rechters en officieren. En zelfs zij zien Nabil B. dan alleen in een vermomming.  De kroongetuige had op dat moment via een videoverbinding contact met de voorzitter van de rechtbank. Via één van de camerastandpunten was B. te zien op het beeldscherm in de zittingszaal, dat werd uitgezonden in de perskamers. Het duurde zo’n minuut, toen ging de verbinding op zwart. Daarna was B. niet meer in beeld

Taghi

Het strafproces Marengo wordt over twee weken weer hervat. Ridouan Taghi zal dan voor het eerst aanwezig zijn. De vorige week opgepakte Said Razzouki, de andere hoofdverdachte, zal daar nog niet bij aanwezig zijn. Colombia moet hem eerst nog uitleveren aan Nederland.

  1. LIVE | Merkel wil niet naar Trump voor G7, meer doden in Brazilië dan in Spanje

    LIVE | Merkel wil niet naar Trump voor G7, meer doden in Brazilië dan in Spanje

    Donald Trump heeft gezegd dat de VS vanaf vandaag de banden met wereldgezondheidsorganisatie WHO verbreekt. Hij verwijt de organisatie aan de leiband van China te lopen en niet transparant te zijn geweest over de uitbraak van het coronavirus. In Nederland zijn volgens het RIVM de afgelopen 24 uur 28 overleden personen die besmet waren met het longvirus. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het vorige liveblog terug.