OM eist 20 jaar celstraf tegen voortvluchtige Gerel Palm voor dubbele liquidatiepoging
VIDEOHet Openbaar Ministerie heeft 20 jaar celstraf geëist tegen de voortvluchtige Gerel Palm. Volgens het OM is hij verantwoordelijk voor een dubbele liquidatiepoging in december 2016 bij Noordeloos. De twee slachtoffers raakte hierbij zwaargewond. Palm is volgens het OM een handlanger van Ridouan Taghi.
Delen per e-mail
De 37-jarige Palm is sinds maart 2017 voortvluchtig nadat hij op spectaculaire wijze uit de Flora-gevangenis in Paramaribo wist te ontsnappen. Met behulp van leden van motorclub No Surrender werd een vuurwapen de gevangenis binnengesmokkeld, waarna Palm een bewaarder kon ontwapenen en de gevangenis kon uitlopen. Sindsdien staat hij op internationale opsporingslijsten: hij is momenteel de meest gezochte crimineel van Nederland. Mede daarom besloot de rechtbank de strafzaak tegen Palm zonder zijn aanwezigheid - er was ook geen advocaat namens hem aanwezig - door te laten gaan.
‘Een klus doen’
De rechtbank droeg uitgebreid voor uit de verklaringen die de twee slachtoffers bij de politie hebben afgelegd. Een van hen zei dat hij de schutter in het uitgaansleven van Rotterdam had leren kennen, en dat hij vanwege schulden wel bereid was ‘een klus’ te doen. Wat dat precies was, wist het slachtoffer niet. Wel kreeg hij een PGP-telefoon, waarmee hij versleutelde berichten kon uitwisselen. Ook werd hem Seat Ibiza ter beschikking gesteld en werd hem gevraagd naar Nieuwegein te komen, om met de man over de klus te praten. Die kwam volgens het slachtoffer steeds niet opdagen. Op 10 december 2016 werd hem opnieuw gevraagd te komen, en dat deed hij ook. Een vriend van hem ging mee. De twee droegen handschoenen en hadden een bivakmuts op.
De twee zeiden bij de politie een raar gevoel te hebben over die afspraak. In Utrecht moesten de twee overstappen in een snelle Audi, telefoons moesten worden ingeleverd. In de auto werd voornamelijk gezwegen. Na een tijdje, op de Middenweg bij Noordeloos, stapten de drie uit de auto. Een van de slachtoffers zag dat de man uit zijn broekrand een pistool pakte. ,,Toen, zonder aanleiding, schoot hij mij in mijn hoofd. Plotseling schoot hij gewoon.”
Ook de andere man werd beschoten, maar omdat het wapen haperde weten de twee te overleven. Wel raakten ze zwaargewond: een van de slachtoffers lag een week in coma en zijn oog moest worden verwijderd, waardoor hij nu een kunstoog heeft. Ook zijn milt moest operatief worden weggehaald. De Audi werd een dag later uitgebrand gevonden bij Groenekan, in de buurt van Utrecht.
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
Toen, zonder aanleiding, schoot hij mij in mijn hoofd. Plotseling schoot hij gewoon
‘Ik was een goede vriend van hem’
Bij de politie wijzen de slachtoffers Palm aan als de schutter. Die was op dat moment al niet meer in het land, want een dag na de schietpartij vloog hij vanuit Parijs naar Brazilië, om door te reizen naar Suriname. Daar werd hij uiteindelijk aangehouden, maar vervolgens wist hij dus te ontsnappen.
Waarom de twee door Palm werden neergeschoten, werd tijdens het proces niet duidelijk. Een van de slachtoffers zei tijdens de rechtszaak zich door Palm verraden te voelen. ,,Ik was een goede vriend van hem. Ik beschouwde hem als familie, en ik at altijd bij zijn moeder. Ik hoop dat de dader wordt gevonden en berecht, zodat hij dit niet andere mensen aan kan doen en dit hoofdstuk kan worden afgesloten.”
De officier noemde de moordpoging ‘minutieus voorbereid en professioneel’. Volgens de officier heeft Palm de twee slachtoffers gelokt met een verhaal om geld te verdienen, om ze daarna neer te schieten. Een motief werd daarbij niet genoemd. ‘Hij was duidelijk voornemens om beide mannen in koele bloeden neer te schieten, te liquideren’. Een motief voor de moord werd door de officier niet genoemd.
Hij was duidelijk voornemens om beide mannen in koele bloeden neer te schieten, te liquideren
Uitgebreid strafblad
Het strafblad van Palm is fors. In 2001 schoot hij in Nieuwegein in een coffeeshop een jeugdvriend dood, waarna hij een jaar uit handen van de politie wist te blijven. Uiteindelijk werd hij in hoger beroep tot negen jaar celstraf veroordeeld. In 2016 kwam hij weer in beeld bij de politie in verband met een moord. Het OM denkt dat hij in september 2015 in Huizen een medewerker van een spyshop heeft vermoord. Die moord maakt onderdeel uit van het Marengo-proces tegen de bende van Ridouan Taghi. Palm is een handlanger van Taghi en maakt volgens het OM deel uit van zijn criminele organisatie.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
column Ik hoéf niet naar buiten, maar wil het wel graag - juist nu de avondklok dreigt
Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUM
Langer wachten tussen twee coronaprikken, kan dat zomaar?
Door anders om te gaan met de vaccinvoorraden en met de periode tussen de twee prikken wil het kabinet sneller gaan inenten tegen het coronavirus. De mitsen en maren op een rij. -
video Gaat het zaterdag weer sneeuwen? ‘Geen witte wereld, maar zeer lokaal mogelijk’
Sneeuwballengevechten, sleeën en een sprookjesachtig landschap: de sneeuwpret was afgelopen weekend maar van korte duur. Maar zaterdag keert Koning Winter plaatselijk even terug. En misschien valt er zelfs weer enige tijd sneeuw, meldt Weerplaza. -
Fikkie te huur en vuilniszaktruc: zo grapt social media over de avondklok
De mogelijke invoering van een avondklok zorgt, naast serieuze en teleurgestelde opmerkingen, ook voor veel lol op sociale media. Van een ‘Thuisbezorgd-starterpakket’ tot leenhonden en andere creatieve oplossingen: een overzicht. -
KLM schrapt nog eens 500 tot 1000 banen
KLM schrapt nog eens 500 tot 1000 arbeidsplaatsen, bovenop de 4500 arbeidsplaatsen die al verdwijnen. Volgens de maatschappij blijft herstel veel langer uit dan verwacht en zijn nieuwe maatregelen nodig.
-
PREMIUM
Deze Tukker (34) woont in een coronavrij paradijs op aarde: ‘Dit is het einde én het begin van de wereld’
Geen afstandsregels, vrolijk handen schudden, feestjes overal: geloof het of niet, maar voor Alexander de Groot (34) is het de dagelijkse realiteit. De Enschedeër woont met z’n gezin op Vanuatu, een van de laatste plekken ter wereld waar corona nog niet is uitgebroken. „Dit is het einde én het begin van de wereld.” -
Gommers nu tóch voor avondklok, maar vraagt wel aandacht voor jongeren die het ‘extreem zwaar’ hebben
Diederik Gommers komt terug op zijn opvatting dat een avondklok niet nodig is. Hij zegt op basis van nieuwe berekeningen van het RIVM tóch te zijn voor extra maatregelen, ‘waaronder een avondklok’. -
PREMIUM
Update ‘Actievoerders tegen coronamaatregelen richten agressie steeds georganiseerder op politiemensen’
Een voormalig kandidaat-raadslid voor de VVD in Almere heeft voor opschudding gezorgd met een video waarin hij aangeeft dat bepaalde journalisten op een zwarte lijst staan en beter kunnen vluchten of ontslag nemen voor hen iets wordt aangedaan. Ook roept de actievoerder mensen op zich aan te melden om georganiseerd op te treden tegen de politie. De Nederlandse Politiebond en PersVeilig maken zich grote zorgen. ,,Dit is een scherpe, directe waarschuwing.”