OM: ‘Geen bewijs voor oorlogsmisdaden Nederlandse militair in Uruzgan’
Het Openbaar Ministerie heeft geen bewijs gevonden voor oorlogsmisdaden door de Nederlandse militair Servie Hölzken en zijn collega’s in 2007 in Afghanistan. Een militair verklaarde in december 2020 zelf dat er door hen was geschoten op huizen waarbij mogelijk burgers waren gedood.
Sinds de opmerkelijke verklaring van oud-militair Servie Hölzken in Trouw, deed de marechaussee onderzoek naar de zaak en is alleen deze militair als verdachte aangemerkt, niet zijn collega’s. Volgens de veteraan zou zijn pantsergenie-eenheid in de zomer van 2007 de heuvels in Uruzgan zijn gestuurd en op huizen hebben gevuurd.
Hölzken was de boordschutter van dienst en bediende een zware mitrailleur. Hij kreeg opdracht vuur uit te brengen op de zijkant van een dichtstbijzijnde qala, om te kijken of er via de walkietalkie een reactie kwam. ,,Maar dat ging mis doordat de mitrailleur een afwijking had en ik niet degene was die het wapen had ingeschoten. Ik vuurde per ongeluk op een raam en schoot dwars door die qala. Vervolgens bleken ze me ook nog naar het verkeerde doel te hebben geluld. ‘Verkeerde huis! Verkeerde huis!’, werd er geroepen. Gelukkig gebeurde er verder niks.”
Daarna kreeg hij meerdere malen opdracht te vuren op andere huizen waar mensen in zouden zitten. Ook zou hij hebben geschoten op wegrennende personen zonder wapens.
De marechaussee komt na een jaar onderzoek tot de conclusie dat de beschieting naar alle waarschijnlijkheid plaatsvond op 1 juli 2007 in de Chora-Vallei. De militairen schoten op die dag inderdaad met mortieren en een mitrailleur op Afghaanse huizen. Mogelijk werden daarbij ook mensen gedood of gewond, maar de Marechaussee vond geen bewijs voor het vermoeden van de oud-militair dat er op burgers geschoten zou zijn. Ook zijn er geen aanwijzingen dat het gebruikte geweld onrechtmatig was. Het OM seponeert de zaak.
De collega’s van Hölzken laten via hun advocaat Michael Ruperti weten opgelucht te zijn dat de zaak nu tot een einde is gekomen en dat hen niets te verwijten valt. Dat ze zelfs nooit als verdachte zijn aangemerkt. ,,Mijn cliënten hebben volledig meegewerkt, hebben filmpjes ingeleverd en zelfs een dagboek. Vijf weken lang zijn ze afgeluisterd. Dit onderzoek bevestigt de feiten die ze veertien jaar geleden ook al hadden gemeld in hun missieverslag. Hun inzet was rechtmatig.”
Volgens Ruperti hopen de collega’s dat de zaak nu kan worden afgesloten en dat Hölzken niet alsnog een procedure start om vervolging af te dwingen, een allerlaatste juridische mogelijkheid. ,,Dat betekent dat mijn cliënten naar de politie zullen stappen om aangifte te doen van een valse aangifte van Hölzken.”
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Keti Koti net zo belangrijk maken als 4 en 5 mei zou stap vooruit zijn
Debby Gerritsen vervangt deze weken Özcan Akyol als columnist. Ze schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Facebook zet definitief streep door zwaar omstreden plannen voor datacenter in Zeewolde
Het moederbedrijf van Facebook ziet af van de bouw van het omstreden datacenter in Zeewolde. Volgens het bedrijf is er geen ‘goede match’ met de omgeving. -
Ombudsman wil dat overheid inzet op bemiddeling toeslagenouders, koning weer in gesprek
De regering moet werk maken van bemiddeling en andere alternatieven om slachtoffers van de toeslagenaffaire sneller te helpen. Volgens Nationale ombudsman Reinier van Zutphen verloopt de afhandeling van het dossier te langzaam en daalt daardoor het vertrouwen van getroffen ouders. Intussen heeft koning Willem-Alexander voor de derde keer een gesprek gehad met enkele gedupeerden. -
PREMIUM
Na je vijftigste op zoek naar een nieuwe baan: zo verging het Erik en Jan
Nederland telt een recordaantal openstaande vacatures, maar toch ervaren veel oudere werkzoekenden problemen bij het zoeken naar een nieuwe baan. Erik Kuiper en Jan Elzen moesten beiden opnieuw solliciteren na hun vijftigste. Dit zijn hun ervaringen. -
Eigenaren zonnepanelen benadeeld bij saldering per maand, CDA stelt Kamervragen
Het CDA heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Rob Jetten van Klimaat en Energie over hoe energieleveranciers de teruglevering van zonnepanelen verrekenen. De leveranciers moeten op jaarbasis salderen, maar het komt voor dat ze dat per maand doen.
-
Zo voorkom je een hoge telefoonrekening tijdens de vakantie
Niks zo vervelend als een gepeperde telefoonrekening op je mat, net als je thuiskomt van een ontspannende vakantie. Hoe zit het met je internetverbruik in het buitenland: moet je nou op je MB’s letten, of niet? -
Ontsnapte tbs’er Luciano D. opgepakt op A12
De ontsnapte tbs’er Luciano D. is opgepakt. Dat twittert het Openbaar Ministerie. D. was op 21 juni samen met Sherwin W. ontsnapt uit de Pompestichting in Nijmegen. Laatstgenoemde is nog voortvluchtig. -
Deel politietop moet weg, Landelijke Eenheid wordt opgesplitst
Het kabinet gaat ingrijpen in de hoop een einde te maken aan de langlopende problemen bij de Landelijke Eenheid (LE) van de politie. De Landelijke Eenheid wordt opgesplitst in twee eenheden, naar advies van de veelbesproken commissie-Schneiders. Een deel van de politietop zal moeten opstappen: de commissie noemt het ‘onvermijdelijk dat er leidinggevenden zijn die niet meewillen of meekunnen in de cultuuromslag’.