Volledig scherm
Saïd Razzouki (l) en Ridouan Taghi. © Opsporing Verzocht

OM heeft aanwijzingen dat crimineel Taghi zich in Golfregio in het Midden-Oosten bevindt

Het Openbaar Ministerie zegt aanwijzingen te hebben dat de voortvluchtige Ridouan Taghi zich in de Golfregio in Midden-Oosten bevindt. Vorige week werd bekend dat het OM de lijst met aanklachten tegen Taghi en Saïd Razzouki opnieuw heeft uitgebreid. Volgens het OM vormden zij een ‘goed geoliede moordmachine’.

Wat die aanwijzingen en signalen inhouden en of die zeer recent zijn, wilde het OM niet zeggen. Deze zomer werd gesuggereerd dat Taghi in Dubai zou verblijven. Maar of het echt om Dubai gaat, wil het OM niet kwijt. OM-baas Gerrit van der Burg zei vanmorgen in WNL Op Zondag ook dat ‘we niet op een dood spoor zitten, zoals in sommige media wordt beweerd. We hebben een heel vasthoudend team dat achter hem aan zit.’ Hij zei daarbij ook dat justitie ‘een lange adem heeft'.

Het OM en een team van tientallen politiemensen is intensief bezig om te achterhalen waar Taghi verblijft. Hij wordt ervan verdacht achter een reeks liquidaties en pogingen daartoe te zitten. Een woordvoerder zei vorige week nog geen idee te hebben waar Taghi en Razzouki zijn. ,,Als we wisten waar ze waren, zouden we ze waarschijnlijk al aangehouden hebben.” 

Taghi wordt sinds kort ook verdacht van de moord op spyshophouder Ronald Bakker, de moordpogingen en uiteindelijke moord op misdaadblogger Martin Kok en een poging tot moord op Khalid B. in Rotterdam.

Het omvangrijke Marengo-proces rondom Taghi en Saïd Razzouki draait om een reeks liquidaties die in opdracht van de voortvluchtige Taghi zouden zijn uitgevoerd in met name de Utrechtse regio. Inclusief Taghi en de eveneens voortvluchtige Saïd Razzouki telt de zaak zestien verdachten, waaronder kroongetuige Nabil B. In totaal wordt de voortvluchtige Ridouan Taghi nu verdacht van vijf moorden, vier mislukte moordpogingen, en het voorbereiden van nog eens drie moorden.

Derk Wiersum

Volledig scherm
Een bloemenzee voor het kantoor van de vermoorde advocaat Derk Wiersum. © EPA

Hoogstwaarschijnlijk heeft de moord op advocaat Derk Wiersum (de advocaat van kroongetuige Nabil B.) ook te maken met het werk van Taghi. Als mogelijke opdrachtgever wordt naar hem gewezen. Vorig jaar werd de broer van de kroongetuige vermoord, kort nadat het OM had bekendgemaakt dat het een deal had gesloten met B. Zijn broer had niks met criminele zaken te maken.

Van der Burg zei dat het doden van Wiersum een aanval op de rechtsstaat is, waar iedereen zuinig op moeten zijn. Hij zei dat het ook strijdbaar maakt. Er is volgens hem geen verdachte die zijn strafzaak zal ontlopen. ,,We laten ons niet door angst regeren”, aldus de OM-topman.

Op 12 en 13 december gaat het Marengo-proces verder. De zittingen zijn, in tegenstelling tot de zittingen van afgelopen week, waarschijnlijk wel weer openbaar. Ook dan zal de zaak nog niet inhoudelijk behandeld worden.

Onder de golfregio, waarvan nu vermoedt wordt Taghi zich daar op houdt, vallen de kleine Arabische landen in het Midden-Oosten die grenzen aan de Perzische Golf. De kern bestaat uit Bahrein, Koeweit, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten, waaronder het emiraat Dubai.

Volledig scherm
Een overzicht van de belangrijkste liquidaties in het Amsterdamse-Utrechtse criminele circuit sinds 2012. © ANP Graphics
  1. Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’
    PREMIUM
    vuurwerkramp enschede

    Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’

    Bijna twintig jaar na de vuurwerkramp in Enschede wordt voormalig fabriekseigenaar Harm Smallenbroek aangewezen als mogelijke saboteur door ex-klokkenluider Paul van Buitenen. Daarmee zou hij verantwoordelijk zijn voor 23 doden. Smallenbroek is een gebroken man. Sinds 2001 heeft hij geen interview meer gegeven, tot vandaag. ,,Je wilt wel, maar je komt er nooit meer van los. We zijn die dag, net als velen, alles kwijtgeraakt.