Volledig scherm
Politie, hulpverleners en een rouwwagen op de plek waar een 50-jarige man werd overreden. © ANP

OM: Trucker uit Landgraaf vluchtte uit angst voor agressie ‘gele hesjes’

De vrachtwagenchauffeur uit Landgraaf die wordt verdacht van het doodrijden van een 'geel hesje' in België, is van de plek des onheils weggereden uit angst voor agressieve omstanders. 

De man reed weg nadat het zijraam van zijn truck was kapotgeslagen en zijn aanvallers zich op de voorruit richtten. De chauffeur dacht dat hij tegen een wegversperring was aangereden.

Dat heeft de Nederlander volgens een toelichting van een woordvoerder van het Belgisch Openbaar Ministerie in Luik verklaard tijdens het verhoor van gisteren.

‘Veiligheid in gevaar gebracht’

De man is daarna onder voorwaarden vrijgelaten en moet beschikbaar blijven voor het onderzoek. Hij wordt beschuldigd van het toebrengen van lichamelijk letsel, zonder de intentie iemand om het leven te brengen.

De woordvoerder wijst erop dat het gedrag van de actievoerders de veiligheid van de gebruikers van de openbare weg, en van henzelf, ‘ernstig in gevaar heeft gebracht.’

Het drama van vrijdag terzijde’, is het blokkeren van een autoweg waardoor het verkeer is belemmerd een overtreding, aldus het OM.

Verkeerde aangehouden

Het slachtoffer, een 50-jarige actievoerder, werd doodgereden tijdens een demonstratie in Visé bij Luik. Het ongeluk gebeurde op de snelweg richting Maastricht. 

De Belgische politie had aanvankelijk de verkeerde persoon laten arresteren. De auto van een Brabantse chauffeur zou identiek zijn geweest aan die van de chauffeur uit Landgraaf.