OM vervolgt natuurgenezer Klaus Ross voor dood van drie patiënten
Het Openbaar Ministerie in Krefeld heeft de Duitse natuurgenezer Klaus Ross (61) officieel aangeklaagd. Ross wordt drie maal dood door schuld verweten, omdat hij patiënten een overdosis van het experimentele 3-BP zou hebben toegediend.
Heilpraktiker Ross (61) dreef in Brüggen, even over de grens bij Venlo, een kliniek voor de alternatieve behandeling van kanker. In de zomer van 2016 overleden in korte tijd drie van zijn patiënten na in de kliniek te zijn behandeld met de experimentele glucoseblokker 3-Brompyruvat (3-BP). De slachtoffers waren een vrouw uit Wijk en Aalburg, een man uit Apeldoorn en een vrouw uit België. Een vierde slachtoffer raakte zwaargewond.
De Duitse Justitie verwijt Ross dat hij de patiënten een overdosis 3-BP heeft toegediend. De natuurgenezer zou bij de bereiding van het middel een ongeschikte weegschaal hebben gebruikt. De slachtoffers kregen een dosering die 3,11 tot 6,15 keer te hoog was, stellen de aanklagers. Bovendien had Ross in zijn werkwijze niet de juiste controlemechanismen ingebouwd. Alles bij elkaar zou dat de dood van de drie patiënten hebben veroorzaakt. Justitie stelt daarvoor nu bewijzen te hebben.
Overtuigend bewijs
Lang zag het er naar uit dat de Duitse aanklagers het bewijs tegen Ross niet rond zouden krijgen. 3-BP is een middel dat nog nauwelijks wetenschappelijk is getest, er is daarom weinig over de precieze werking bekend. De vooraanstaand forensisch patholoog Frank van de Goot stelde in deze krant zelfs dat het Duitse onderzoek 'mediabezighouderij' was en dat er nooit overtuigend wetenschappelijk bewijs tegen Ross gevonden zou worden.
Ross gebruikte de ongeschikte weegschaal overigens sinds april 2016, stelt het Duitse Openbaar Ministerie. Er zijn volgens de aanklagers echter geen aanwijzingen gevonden dat er in de maanden voorafgaand aan de fatale dag, eind juli 2016, patiënten zijn overleden aan het middel.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
docent over...
‘Vragen havo-examen aardrijkskunde gaan nu ook echt over wat ik in de les heb behandeld’
Meppel -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM17
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
PREMIUMColumn6
In een grijs verleden hadden de ontboezemingen van Kaags dochters wellicht tot zelfreflectie geleid
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUM16
Zelf je bakje meenemen naar de snackbar? Kwestie van wennen: ‘Je betaalt ook voor de verpakking van je tv’
Met je tupperwarebakje naar de snackbar of statiegeld betalen voor je milkshakebeker? Vanaf 1 juli betaal je een bedrag voor plastic wegwerpbekers- en maaltijdverpakkingen, bovenop de prijs voor je drinken of je maaltijd. Een kwestie van wennen, zeggen experts. „Bij een nieuwe tv betaal je ook voor de verpakking die eromheen zit.”
-
PREMIUM
Asielkinderen verwaarloosd in luxe hotel: ‘Criminelen staan gewoon voor de deur’
Oosterhout -
-
-
Slapend meisje (4) vergeten in de bus na schoolreisje: ‘Ze is over het hoofd gezien’
Het is de schrik van iedere ouder: dat je kind vergeten wordt op schoolreisje. Het werd donderdag realiteit voor een 4-jarig meisje, dat per ongeluk werd achtergelaten in de bus die haar had moeten afzetten op haar school in Eindhoven. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.