Volledig scherm
© Luciano de Graaf

Omgekomen parachutist in Teuge blijkt militair

De man die vanmiddag overleed bij een parachutesprong op vliegveld Teuge, blijkt een 22-jarige militair te zijn. De korporaal nam deel aan een training.

Dat meldt het ministerie van Defensie. ‘Tijdens deze oefening is de parachutist vermoedelijk in de problemen gekomen met zijn parachute en door de val overleden’, schrijft minister Ank Bijleveld (CDA) in een bericht aan de Tweede Kamer. De Koninklijke Marechaussee is onder leiding van het Openbaar Ministerie Oost-Nederland een onderzoek begonnen naar het noodlottige incident. De familie van de militair is inmiddels geïnformeerd. 

‘Het bericht van het overlijden van de korporaal heeft de krijgsmacht en ook mijzelf diep geraakt’, schrijft Bijleveld. ‘Ik leef intens mee met zijn geliefden, nabestaanden en collega’s.’

Risico's

Jaarlijks worden vanaf het Nationaal Paracentrum in Teuge, tussen Apeldoorn en Deventer, zo’n 40.000 sprongen uitgevoerd. Dat is ongeveer de helft van het totale aantal in Nederland. Aan parachutespringen kleven risico’s. Verhoudingsgewijs gebeuren er weliswaar weinig ongevallen, maar wanneer het misgaat, zijn de gevolgen vaak ernstig. Gemiddeld één keer per jaar heeft een ongeluk ook daadwerkelijk een dodelijke afloop.