Omikron zorgt voor 35 procent meer positieve coronatesten, vooral veel jongeren besmet
Het aantal positieve coronatesten is met 35 procent gestegen in vergelijking met de week ervoor. Nagenoeg evenveel mensen werden getest door de GGD. Vooral onder jongeren stijgt het aantal coronabesmettingen.
Verreweg de meeste besmettingen werden vastgesteld onder mensen van 15 tot en met 34 jaar. Bij 15- tot en met 19-jarigen steeg het aantal nieuwe gevallen met 90 procent: van nog geen 5000 naar bijna 9500. De groep 20- tot en met 25-jarigen staat met een stijging van 80 procent op plek twee: van nog geen 8000 naar bijna 14000 besmettingen. Bij de oudere twintigers gaat het om een stijging van 63 procent. Bij de alleroudsten en bij de kinderen onder de 15 jaar is het aantal besmettingen juist gedaald.
Er is ook nog steeds een daling in de ziekenhuisopnames, maar die vlakt wel af. In de afgelopen week belandde 14 procent minder nieuwe patiënten met corona in het ziekenhuis dan in de week ervoor. Op de ic's daalde het aantal opnames met 16 procent in vergelijking met de week daarvoor.
Sinds eind december veroorzaakt de omikronvariant de meeste SARS-CoV-2 besmettingen in Nederland. Deze virusvariant verspreidt zich aanzienlijk sneller dan de deltavariant. Het meest recente reproductiegetal van 20 december, gebaseerd op het aantal positieve coronatesten, lag voor het eerst sinds half november 2021 weer volledig boven de 1.
Tekst gaat verder onder de grafiek.
R van 1,87
Het meest recent berekende reproductiegetal (de R) van omikron is 1,87, zo bleek uit een OMT-advies van vanmorgen. Dat betekent dat iemand die het virus bij zich draagt, gemiddeld bijna twee anderen besmet. Dat leidt ertoe dat de ziekenhuizen nog altijd met een grote stroom patiënten te maken kunnen krijgen. Met de heropening van de basis- en middelbare scholen die gisteren werd aangekondigd, rekenen de experts op een toename van het aantal patiënten in het ziekenhuis vanaf half januari, met eind januari of begin februari een piek.
De komende tijd zal, met een snel oplopend aantal besmettingen door omikron, het aantal ziekenhuisopnames weer toe kunnen nemen. Ook als de omikronvariant bij een kleiner deel van de besmette mensen voor ernstige ziekte zorgt.
Het RIVM adviseert daarom verspreiding van het virus en daarmee ziekenhuisopnames te voorkomen door je aan de geldende (basis)maatregelen te houden, óók als je gevaccineerd bent. ,,Laat je vaccineren als je dat nog niet hebt gedaan en haal de booster om je bescherming weer een oppepper te geven’’, zo klinkt het verzoek.
Daling vlakt af
Het aantal patiënten met Covid-19 dat werd opgenomen in het ziekenhuis, daalde in de afgelopen week minder snel dan in de twee weken ervoor. In de afgelopen week werden 981 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis, een afname van 14 procent vergeleken met een week eerder. In de weken van 21 en van 28 december rapporteerde het RIVM nog een daling van 33 en 26 procent. Er werden in de afgelopen week 164 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic's, een afname van 16 procent vergeleken met de week ervoor. In laatste weken van december schommelde die daling nog tussen de 25 en 27 procent.
De meeste mensen die op dit moment in het ziekenhuis liggen met corona zijn besmet in de periode dat de deltavariant het meest voorkwam in Nederland. De ziekenhuisopnames van patiënten met de omikronvariant zullen de komende weken toenemen, verwacht het RIVM.
Tekst gaat verder onder de grafiek.
Stijging in alle regio's
Afgelopen week waren er 113.554 positieve testuitslagen, dat is 35 procent meer dan de week ervoor. Per 100.000 inwoners kregen 639 personen een positieve testuitslag. De meeste positieve testen werden gemeld in de leeftijdsgroepen 18 tot en met 29 jaar.
In alle regio’s stijgt het aantal positieve testuitslagen, zo blijkt uit de nieuwe weekcijfers. Het hoogste aantal besmettingen per 100.000 inwoners werd gemeld in Amsterdam-Amstelland (987), gevolgd door Kennemerland (858), Zaanstreek-Waterland (831) en Rotterdam-Rijnmond (722). Het laagste aantal positieve testuitslagen werd gemeld in Limburg-Noord (425).
Het aantal mensen dat zich liet testen bij de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD) bleef met ruim 354.000 ongeveer gelijk (plus 2 procent). Een positieve zelftest wordt vaker bevestigd bij de GGD. Van het totaal aantal afgenomen testen steeg dat aandeel van 13,5 naar 16,2 procent afgelopen week. Van de positieve zelftesters kreeg 88,5 procent bij de GGD een bevestiging van het vermoeden dat zij corona onder de leden hadden. Van alle bij de GGD geteste personen steeg het percentage positief getesten in de afgelopen week van 23,4 procent naar 30,8 procent.
Van de mensen met een positieve coronatest is van 6,5 procent bekend dat zij in de twee weken ervoor in het buitenland zijn geweest. Van alle Nederlanders die positief testten op corona na een buitenlandreis, ging liefst 20 procent naar wintersportmekka Oostenrijk. Op plek twee staat Frankrijk met 13 procent. En de derde plaats gaat met 11 procent naar België - waar veel Nederlanders naartoe gaan om te shoppen omdat daar de winkels wél open zijn. Duitsland scoort bijna net zo hoog (10,6 procent). Vandaag onthulde deze krant al dat het aantal besmettingen na een bezoek aan wintersportland Oostenrijk in één week tijd verzesvoudigde.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
Politie waarschuwt voor ‘flauwval challenge’, tiener naar ziekenhuis na mislukte poging
De politie waarschuwt op Facebook voor de ‘flauwval challenge’, een trend op social media waarbij jongeren bewust proberen flauw te vallen. Dat kan levensgevaarlijke gevolgen hebben, zo blijkt ook uit een incident dat onlangs in Wassenaar plaatsvond. Daarbij moest een jongen naar het ziekenhuis. -
PREMIUMPersoonlijk verhaal
‘Ed, het is Arno! Hij is overleden’: nog altijd getraumatiseerd na gruwelijke dood van motoragent
Motoragent Arno de Korte (47) werd een jaar geleden doodgereden door een vrachtwagenchauffeur. Edwin Tamboer, zijn chef en collega, was een van de eersten die ter plaatse kwam. Dit is zijn verhaal. -
Elijah vraagt ‘lieve boeren en boerinnen’: Laat leerlingen speciaal onderwijs door
Elijah Delsink doet namens alle leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs een oproep aan de ‘lieve boeren en boerinnen', die maandag actie willen voeren: ‘Laat ons er door'. De eindexamens in het speciaal onderwijs, die nu gaan beginnen, dreigen in de soep te lopen door eindeloze files.
-
Harderwijk: protestmars Nederland in Verzet mag doorgaan, maar niet langs woning minister
De burgemeester van Harderwijk heeft na overleg met politie en openbaar ministerie besloten dat de demonstratie van Nederland in Verzet vanavond doorgaat. Om veiligheidsredenen is er een noodverordening van kracht en zal de route niet langs woningen van stikstofminister Christianne van der Wal en activist Norbert Dikkeboom gaan. -
Waddeneilanden balen van ‘nieuwe toeristen’: ‘Veeleisend en luidruchtig’
De Waddeneilanden zien sinds het uitbreken van de coronapandemie ‘een ander soort’ toeristen. Deze ‘nieuwe’ toeristen gedragen zich nog niet als liefhebber van de Wadden, staat in een onderzoek naar toerisme en recreatie dat de Waddenacademie heeft laten doen namens het Samenwerkingsverband De Waddeneilanden. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken.