Volledig scherm
© anp

'Ondernemingsraad Nationale Politie smijt met geld'

De Centrale Ondernemingsraad van de Nationale Politie heeft bakken geld uitgegeven aan luxe etentjes en dure activiteiten. Daarbij heeft or-voorzitter Frank Giltay mogelijk bevriende horeca-ondernemers bevoordeeld.

Dat melden bronnen aan het AD. Woensdagmiddag werd bekend dat korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie opdracht heeft gegeven voor een onderzoek naar het uitgavenpatroon van de or. Het medezeggenschapsorgaan, met 35 leden, heeft een jaarbudget van 1,4 miljoen euro.

De bodem van dat budget zou nu al - halverwege het jaar - in zicht zijn. Or-voorzitter Giltay, voorheen wijkagent in Amsterdam, is zelf onderwerp van het onderzoek. Hij zou te veel geld hebben gespendeerd aan etentjes, vergaderingen en activiteiten. Mogelijk heeft hij daarbij bevriende ondernemers bevoordeeld.

De afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten van de politie is een oriënterend onderzoek gestart naar bestedingen van de or en de verantwoording daarvan. ,,De aanleiding hiervoor is dat er vragen zijn gerezen bij de doelmatigheid van een aantal uitgaven", aldus een woordvoerder van de korpsleiding.

Opheldering

Giltay legde woensdag per direct zijn functie neer. ,,Het lijkt me verstandig om gedurende het onderzoek deze functie niet uit te oefenen", zegt hij. ,,Eerst moet er opheldering komen van een aantal zaken en zolang dat er niet is kan ik deze functie niet optimaal uitoefenen." Giltay wil verder niet reageren op de aantijgingen. 

Het jaarbudget van de or is bedoeld voor vergaderingen, opleidingen, trainingen en congressen. In 2015 was het budget nog 1,6 miljoen euro. Dit jaar was het door de korpsleiding verlaagd tot 1,4 miljoen euro. 

Giltay en zijn or-leden zijn vaste gast in restaurant Harbor House in Almere. Ook het Almeerse restaurant Boathouse is een favoriete vergaderlocatie. Giltay, die zelf in Almere woont, zou een bepalende stem hebben in de keuze van de restaurants. ,,Ik ben niet bevriend met de or-voorzitter", reageert Ard Hopstaken, eigenaar van Harbor Horeca Group.