Veel kalveren komen onder erbarmelijke omstandigheden ter wereld
Volledig scherm
Veel kalveren komen onder erbarmelijke omstandigheden ter wereld © Shutterstock

Onderzoek: bij ruim 1200 boerderijen sterft een op de vijf kalfjes binnen twee weken

Op ruim 1200 boerderijen in Nederland is sprake van extreem hoge sterfte onder kalfjes. Bij deze bedrijven sterft een op de vijf kalveren binnen twee weken. Landelijk gezien overlijdt een op de acht. De dieren worden geboren onder erbarmelijke omstandigheden met een slechte hygiëne, waarbij de kalfjes soms tot hun knieën in de mest en urine staan.

Dat kalveren soms in dramatische omstandigheden ter wereld komen, blijkt uit inspectierapporten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over dierenwelzijn, die in bezit zijn van RTL Nieuws. Er is al jaren sprake van een ongekend hoge kalversterfte. Zo gingen er, van de in totaal anderhalf miljoen geboren kalveren in 2018, 200.000 kalveren binnen twee weken dood. 

Kalveren worden geboren in vervuilde stallen. Ook geven de boeren de pasgeboren kalveren te weinig of vervuilde moedermelk (biest). Dit resulteert in infecties en diarree bij veel dieren. Over alle rundveebedrijven ligt de kalversterfte op 12.5 procent. 5547 rundveebedrijven doen het zelfs nog slechter dan het gemiddelde.

,,Dit is een levensgroot probleem, zowel voor dierenwelzijn en gezondheid”, vertelt Frank van Eerdenburg van de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. ,,We lopen daarin ook negatief voor op de wereld, heel veel landen hebben lagere percentages.” Van Eerdenburg constateert dat boeren het te druk hebben voor de grote hoeveelheid koeien die ze bezitten. Ook boerenorganisatie LTO maakt zich zorgen om de slechte cijfers.

Dierenrechtenorganisaties zijn geschokt door de cijfers. In een eerste reactie laat Wakker Dier weten dat het systeem niet deugt. ,,Dit laat wederom zien hoe ziek het systeem is en waar de race to the bottom toe leidt. De prijzen voor vlees zijn superlaag en dat leidt dus tot deze slechte omstandigheden.”

Ook Dier en Recht is niet blij met de rapporten en noemt als oorzaak dat de dieren nauwelijks economische waarde hebben en daarom geen goede medische zorg krijgen.

  1. Webwinkels verdienen grof geld met alternatieve ‘anti-coronavaccins’: beschermstenen en aurasprays
    video

    Webwinkels verdienen grof geld met alternatie­ve ‘an­ti-coronavac­cins’: bescherm­ste­nen en aurasprays

    Alternatieve genezers en kwakzalvers zien hun omzetten momenteel stijgen door de verkoop van middelen die zouden beschermen tegen het coronavirus of helpen bij het herstellen van een Covid 19-besmetting. Dat concludeert Voxpop- en Ochtend Show to go-presentator Roel Maalderink (28) na telefonische gesprekken met meerdere aanbieders. Vooral brokjes van de steensoort shungiet en zogenoemde auraspray blijken niet aan te slepen. ,,Levensgevaarlijk die handel.”