Onderzoek: voedselverpakkingen afhaalzaken amper gerecycled
Voedselverpakkingen om mee te nemen worden nauwelijks gerecycled: zo’n 85 procent belandt in de verbrandingsoven, constateert Natuur & Milieu in een onderzoek. Opmerkelijk genoeg wordt het materiaal van plastic verpakkingen in de praktijk vaker hergebruikt dan papieren verpakkingen.
Van de plastic verpakkingen gaat driekwart de verbrandingsoven in en wordt ongeveer een kwart gerecycled. Bij papieren verpakkingen staan vocht en voedselresten recycling steevast in de weg, concludeert de organisatie.
,,Recycling staat al jarenlang op de agenda en toch staan we nu op het punt dat met miljoenen wegwerpverpakkingen per dag helemaal niets te beginnen valt”, stelt Natuur & Milieu beteuterd vast. ,,Dit pleit voor een heel snelle overstap naar herbruikbare verpakkingen.”
De organisatie analyseerde onder meer de samenstelling van de verpakkingen van 124 producten van ketens als Burger King, AH to go, Kiosk, McDonald’s, Starbucks, Julia’s, KFC en HEMA. Ook keken de onderzoekers naar de manier waarop de bedrijven met afval omgaan. De uitkomsten laten zien dat het “bijzonder slecht gesteld is met de duurzaamheid van deze afvalstroom”, vat directeur Rob van Tilburg samen.
Er zijn wel wat lichtpuntjes. Zo worden recyclingtechnieken steeds beter, waardoor potentieel meer plastic opnieuw kan worden gebruikt, en biedt inmiddels de helft van de onderzochte ketens klanten de mogelijkheid om een eigen beker mee te nemen voor koffie en thee. Dat kan beter, vindt Natuur & Milieu. De organisatie wijst bijvoorbeeld op La Place, dat een wisselsysteem heeft opgezet: klanten kunnen hun vorige herbruikbare beker inleveren en krijgen dan een nieuwe mee.
Zulke systemen zouden er volgens Natuur & Milieu meer moeten komen. En snel ook, want vanaf 1 juli volgend jaar moeten bedrijven aan strengere wettelijke eisen voldoen op het vlak van hergebruik. Nu voldoet nog maar 17 procent van de onderzochte verpakkingen die onder deze wetgeving vallen aan de regels die vanaf volgende zomer gelden. ,,Voor 83 procent is dus nog geen hergebruikmogelijkheid aanwezig.”
Voor papieren verpakkingen is beter scheiden van afval een van de verbeteropties. Dat is wel ingewikkeld, want in de publieke ruimte raken afvalstromen snel vervuild. Dat op veel papieren verpakkingen een plasticlaagje zit, is niet altijd een probleem voor hergebruik, zolang het maar een enkele plasticlaag is. In het ontwerp van verpakkingen valt ook veel winst te behalen. Zo zitten papieren etiketten het hergebruik van plastic verpakkingen nu nog regelmatig in de weg. Ook de informatievoorziening voor consumenten kan beter: op 88 procent van de onderzochte verpakkingen staat geen enkele aanwijzing over wat te doen met het afval.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column2
Dit stel zit de komende tien jaar en zes maanden vast voor hetgeen zij op Instagram gooiden
Debby Gerritsen buigt zich elke week over liefdes-, lust- en levensvragen. -
PREMIUM6
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
schietpartij Zwijndrecht
Inval bij rechterhand drugsbaron tijdens klopjacht op voortvluchtige verdachte Lucky
Op het adres aan de Rotterdamse Pegasusweg waar de politie maandag binnenviel in haar klopjacht op Minh Nghia Vuong (49), verbleef tot oktober 2020 de vermeende rechterhand van cocaïnebaron Piet Costa: Hassan M. Dat bevestigt een medebewoner van de 32 verdiepingen tellende woontoren aan deze nieuwssite.
-
PREMIUMmet video
Net als Thuisbezorgd, maar dan met hobbykoks: dit platform is nieuw als maaltijdbezorger in Twente
ENSCHEDE - Ze dromen er stiekem van net zo groot te worden als Thuisbezorgd, maar voorlopig moeten ze het nog met vier koks doen. Met hun internetplatform Homemademeals.net willen de UT-studenten Christopher Tchalikian en Mahmoud El Wakil bemiddelen tussen hobbykoks en mensen met een hongerige maag. -
-
-
PREMIUM
Niemand mocht met boot varen, dus haalt scoutingclub er stukje af (kosten: 50.000 euro)
Ze hebben een prachtige boot, maar bijna niemand mocht er mee varen. Om achter het roer van de 41 meter lange Nieuw Hoorn te staan heb je behoorlijk wat papieren nodig. Dus bedacht een Utrechtse scoutinggroep een slimme oplossing: hak een stukje uit het schip en las de twee delen vervolgens weer aan elkaar. Het resultaat is een boot van precies 39,9 meter die nu ook door vrijwilligers kan worden bestuurd. -
Topadvocaat Knoops na snoeihard rapport: Nabestaanden Peter R. de Vries kunnen de staat aanklagen
De nabestaanden van Peter R. de Vries, advocaat Derk Wiersum en kroongetuige Nabil B. kunnen op grond van de harde conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid de staat aansprakelijk stellen voor immateriële en materiële schade, stelt topadvocaat Geert-Jan Knoops tegen deze site. Het uitgelekte conceptrapport zou uitwijzen dat politie en justitie veel steken hebben laten vallen op het gebied van beveiliging. ,,Dit kan zeker als basis dienen voor verdere juridische stappen.”