Bijna 1500 varkens zijn om het leven gekomen als gevolg van een zeer grote stalbrand in Streefkerk (Zuid-Holland) afgelopen augustus.
Volledig scherm
Bijna 1500 varkens zijn om het leven gekomen als gevolg van een zeer grote stalbrand in Streefkerk (Zuid-Holland) afgelopen augustus. © ANP

Onderzoeksraad kijkt naar bescherming vee bij stalbranden

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) start een onderzoek naar stalbranden in de veehouderij. Het onderzoek richt zich op de vraag hoe kan worden voorkomen dat grote aantallen dieren bij stalbranden om het leven komen. 

De komende periode zal de Onderzoeksraad informatie verzamelen en op basis daarvan de verdere focus en afbakening van het onderzoek bepalen. Het onderzoek neemt naar schatting een jaar in beslag.

Eind augustus sloegen dierenorganisaties en regeringspartij D66 alarm wegens het grote aantal stalbranden. Toen bleek dat tot dan toe 176.000 kippen, varkens en runderen omkwamen door het vuur, meer dan in heel 2018 (122.000 dieren). D66 eiste maatregelen om dieren beter te beschermen tegen zulke branden. Met het onderzoek dat de OVV vandaag heeft aangekondigd is hiermee de eerste stap gezet.

Vorige maand stierven vijfhonderd varkens door een brand in een stal in Asten (Noord-Brabant). Een maand eerder kostte een brand in twee stallen van een bedrijf in Niawier (Friesland) aan 42.000 kippen het leven. 

De land- en tuinbouworganisatie LTO reageert positief op het aangekondigde onderzoek. ,,Stalbranden zijn verschrikkelijk voor de dieren en bezorgen de boer en de omgeving veel leed. Alle kennis om dit soort drama’s in de toekomst te voorkomen, is meer dan welkom.”

De LTO hoopt dat er meer duidelijk wordt over mogelijke oorzaken door elektra in de stallen, knaagdieren en kleine bouwoppervlaktes, waardoor stallen dicht op elkaar staan.

  1. LIVE | Luchtvaart vreest 120 miljard aan extra schulden, geboorte­dorp Doutzen Kroes wordt ‘één groot terras’

    De schulden van luchtvaartmaatschappijen lopen dit jaar naar verwachting op met 120 miljard dollar door de coronacrisis. Dat verwacht de internationale belangenvereniging voor de luchtvaart IATA. Vliegmaatschappijen zagen hun kas door de crisis in rap tempo leegraken, nadat door reisbeperkingen wereldwijd nog amper vluchten mogelijk werden.Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.