Volledig scherm
De ontsnapte tbs’er Ronald van Zwam. © Paul Rapp / Inzet: politie

‘Ontsnapte tbs’er probeert te onderhandelen over terugkeer’

Ronald van Zwam, de tbs’er die vrijdag ontsnapte uit de Pompekliniek in Nijmegen heeft contact gezocht met Omroep Gelderland. In een e-mailwisseling spreekt hij over misstanden in de kliniek en eist de 40-jarige zedendelinquent onder andere het aftreden van twee medewerkers. Gebeurt dit niet, dan blijft hij ondergedoken.

Van Zwam heeft sinds gisteravond contact met Omroep Gelderland over de misstanden bij de Pompekliniek. De instelling zou onderbezet zijn waardoor het personeel het te druk heeft voor goede begeleiding. Hierdoor worden verloven te vaak uitgesteld, aldus de tbs’er. Ook krijgt hij nauwelijks therapie, zo klinkt het. Verder schrijft Van Zwam dat er heel veel de kliniek wordt binnengesmokkeld. Het zou gaan om cocaïne, cannabis, drank en zelfs (kinder)porno. 

‘Besodemieterd’

De tbs’er voelt zich ‘besodemieterd’ door het personeel van de kliniek en daarom ontsnapte hij. Hij zegt dat hij niet van plan is om zich te melden zolang de directeur patiëntenzorg en de behandelcoördinator niet aftreden. Ook eist hij dat de kliniek onder toezicht komt. 

Van Zwam schrijft verder dat niemand bang hoeft te zijn dat hij een delict zal plegen, hij wordt namelijk niet langer gezien als een hoog risico. Daarom hoorde hij op de resocialisatie-afdeling, vindt Van Zwam. Het frustreerde hem dat hij daar nog niet zat.

De Pompekliniek gaat niet in op de eisen van de ontsnapte man, meldt Omroep Gelderland. Een woordvoerder schrijft in een reactie: ‘Deze ontvluchte patiënt is niet in de positie om welke eis dan ook te stellen en wordt hoe dan ook opgespoord.’

Advocaat

De advocaat van de ontsnapte tbs’er, Job Knoester, begrijpt de frustratie van Van Zwam. ,,Als ik zie waar hij mee te maken had en als ik vanuit zijn positie kijk, begrijp ik zijn frustratie’’, zegt hij tegen Omroep Gelderland. De raadsman denkt overigens niet dat zijn cliënt gebaat is bij de ontsnapping. 

Ontsnapping

Afgelopen vrijdagmiddag ontsnapte de tbs‘er tijdens begeleid verlof. Hij ging samen met een begeleider op de fiets boodschappen doen en nam het hazenpad. Sindsdien is een gespecialiseerd team van de politie naar hem op zoek. 

 1. ‘Boeing in 2009 op verzoek van Amerikanen uit de wind gehouden bij crash Schiphol’
  Poldercrash

  ‘Boeing in 2009 op verzoek van Amerikanen uit de wind gehouden bij crash Schiphol’

  Het ongeluk met de Turkse Boeing 737 in 2009 bij Schiphol had een waarschuwing kunnen zijn voor de mankementen die zich later met de Boeing 737 MAX aandienden. Maar informatie die wees op oorzaken is volgens de Amerikaanse krant The New York Times door Nederlandse onderzoekers onder druk van Amerikaanse collega’s niet in het eindrapport gezet. De krant stelt dat de verantwoordelijkheid van het Amerikaanse Boeing destijds ‘opzettelijk is begraven’.
 2. Gesprek Rutte en gedupeerden toeslagenaffaire: ouders voorzichtig positief

  Gesprek Rutte en gedupeer­den toeslagen­af­fai­re: ouders voorzich­tig positief

  Steve Kuipers was één van de tweehonderd ouders die vanmiddag naar Rijswijk kwamen om te praten met premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra (Financiën). De gedupeerden konden hun verhaal doen, Rutte heeft zijn excuses aangeboden en er is beloofd dat er meer zal worden gedaan om hen tegemoet te komen. Ouders reageerden positief, al zijn de meesten door schade en schande wijs geworden: ,,Eerst zien, dan geloven.’’
 3. Victor Vlam en Marcel Hensema in De Ochtend Show to go

  Victor Vlam en Marcel Hensema in De Ochtend Show to go

  Amerikadeskundige Victor Vlam en acteur/regisseur Marcel Hensema zijn 21 januari te gast in De Ochtend Show to go. Victor schuift aan om ons alles te vertellen over het impeachment-proces tegen de Amerikaanse president Donald Trump dat morgen de laatste fase ingaat en de rechtszaak tegen Harvey Weinstein. Marcel Hensema komt vertellen over zijn theatervoorstelling ‘In de Hens’, de film ‘Goud’ die draait op het IFFR Rotterdam en de nieuwe serie ‘Hollandse Hoop’ op BNNVara.