Ook statiegeld op sapflessen waaraan water of suiker is toegevoegd
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft geoordeeld dat de statiegeldplicht ook geldt voor flessen sap waaraan suiker of water is toegevoegd. Dat heeft de inspectie laten weten aan het consumentenprogramma Kassa.
Aanleiding voor de uitspraak is een onderzoek van Kassa en Recycling Netwerk Benelux (RNB) afgelopen november, waarbij ze zagen dat supermarkten soms onterecht geen statiegeld heffen op sommige sapflessen. Voor flessen met 100 procent sap geldt een uitzondering op de statiegeldplicht. Supermarkten zoals Albert Heijn en Jumbo maken gebruik van die uitzondering, terwijl ze wel suiker of water toevoegden aan het sap, aldus Kassa.
Recycling Netwerk Benelux diende na dit onderzoek een handhavingsverzoek in bij de ILT, die oordeelde dat voor dit soort sapflessen wel statiegeld moet worden betaald. Sinds 1 juli 2021 zit er ook 15 eurocent statiegeld op kleine plastic flesjes frisdrank en water.
‘De vlag hangt uit’, reageert Robbert van Duin, voorzitter van het RNB, tegenover Kassa. ,,Deze uitspraak doet de statiegeldwet correcter naleven. We zullen minder van die plastic flessen in het milieu terugvinden. Statiegeld doet immers het aantal plastic flesjes in de natuur met 70 tot 90 procent dalen.”
Het niet naleven van de statiegeldplicht wordt per direct verboden. De ILT geeft aan vanaf juni hierop te gaan handhaven.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Meisje heet Amalia2
Baby geboren op snelweg A12: moeder en kind maken het goed
Harmelen -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
PREMIUMSLACHTOFFERHULP
Nog tijden last na explosie voor je deur: ‘Volgende week kan het weer raak zijn’
Ze hebben slapeloze nachten, zijn schrikkerig en voelen zich angstig. Rotterdammers die een explosie van dichtbij meemaakten, hebben daar vaak nog wéken last van. Slachtofferhulp draait overuren, om zowel omwonenden als de ‘doelwitten’ te helpen. ,,Juist voor deze mensen is de impact enorm. Zij weten: deze bom was voor mij bedoeld.”Rotterdam -
PREMIUM1
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
PREMIUM
Besluit van veerdienst valt slecht op Ameland: ‘Kunt niet zomaar de halve dienstregeling schrappen’
Het voorstel van veerdienst Wagenborg om voor de rest van het jaar een flink aantal veerdiensten naar Ameland te schrappen, zorgt voor onrust en frustratie op het eiland. Ditzelfde jaar moet de overheid besluiten over de toekomst van de dichtslibbende vaarverbinding. ,,Het wad onder Ameland is één grote pannenkoek van modder.”
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
-
-
-
UPDATE
Brandweer zaterdag hele dag bezig met blussen van enorme brand in Ter Aar: zeker drie bedrijven verwoest
‘Een brand van ongekende grootte.’ Zo noemt de brandweer de enorme vuurzee die over Ter Aar woekert. De brand werd zeker drie bedrijven fataal: Van Hameren houthandel, TN Plastics en de opslagloods van woonwinkel Zitmaxx. Het blussen zal zaterdag waarschijnlijk nog de gehele dag duren.Ter Aar -
overtreding wet
‘Supermarkten verkopen massaal flessen frisdrank zonder statiegeld’, onderzoek inspectie
Supermarkten verkopen flessen frisdrank zonder statiegeld, terwijl ze wettelijk wel verplicht zijn statiegeld te vragen. Het gaat om honderd drankflessen, vaak van een eigen huismerk. Dat meldt consumentenprogramma Kassa vanavond. De inspectie is een onderzoek gestart.