Karin van der Sluis zag de wolf op de Veluwe.
Volledig scherm
Karin van der Sluis zag de wolf op de Veluwe. © Karin van der Sluis

Op jacht naar de wolf: waar verstopt hij zich?

VideoDe wolf spotten op de Veluwe? Doen! Ecoloog Hugh Jansman: ,,Maar blijf op de paden. Dan is er genoeg ruimte op de Veluwe voor mens én wolf.''

Schaapherder Daphne van Zomeren (41) uit Elspeet heeft er heel even wakker van gelegen. In het holst van de nacht. Een wolf op de Veluwe? Haar Veluwe?

Dagelijks is ze met haar kudde op de hei te vinden, in het uitgestrekte gebied bij Elspeet. ,,Het is een gek idee. Een wolf. Maar het is natuurlijk ook heel bijzonder, een wolf in het gebied.'' Want ze houdt van de natuur, is een buitenmens. ,,En een wolf is natuurlijk speciaal. Maar het is een raar idee dat je 'm zomaar tegen zou kunnen komen.''

De Veluwe is 1.000 vierkante kilometer groot. Wie de wolf hoopt te zien: het is zoeken naar een speld in een hooiberg. Toch denkt Dieuwertje Penders van Natuurmonumenten dat het dit weekend drukker zal zijn dan anders op de Veluwe.

Herder Daphne van Zomeren: ,,Gek idee.''
Volledig scherm
Herder Daphne van Zomeren: ,,Gek idee.'' © Rob Voss

Welkom

Quote

Hij kan een paar 100 meter verderop verscholen liggen zonder dat jij het door hebt

Hugh Jansman

,,Het is natuurlijk mooi en spannend nieuws'', zegt ze. De wolf is welkom, net als bezoekers. Maar iedereen zijn eigen plek: de wolf rustig in het wild, de mens op de paden. Dat scheelt een boete van 100 euro.

En zo heeft de wolf plek genoeg, weet ecoloog en onderzoeker Hugh Jansman van onderzoeksinstituut Alterra. ,,Die heeft er dan echt geen last van als er mensen zijn. Hij kan een paar 100 meter verderop verscholen liggen zonder dat jij het door hebt.''

Karin van der Sluis uit Arnhem spotte afgelopen zondag het roofdier, ergens op de Veluwe. Natuurbeheerders willen niet zeggen waar precies, om een volksoploop te voorkomen. Van der Sluis zag het jonge dier van een behoorlijke afstand.

Karin van der Sluis spotte de wolf.
Volledig scherm
Karin van der Sluis spotte de wolf. © Jan Leening

Sporen

Quote

Als hij doortrekt, loopt hij een groot risico verkeers­slacht­of­fer te worden

Donderdagavond maakte de provincie bekend dat het zeker om een wolf gaat, op basis van verschillende foto's. Toch houdt wetenschapper Jansman nog een slag om de arm. ,,Pas als we betere foto's hebben, maar zeker als we dna hebben, is het voor mij 100 procent zeker.'' Dat dna kan hij halen uit een wolvendrol, of een pluk haar. ,,Of uit een aangevreten prooidier.'' Gelderse boswachters en jachtopzieners is gevraagd te zoeken naar sporen.

Wolven jagen 's nachts en rusten overdag. Jansman zou wel weten waar hij dat zou doen als hij een wolf op de Veluwe was. ,,Bijvoorbeeld op het defensieterrein bij 't Harde.'' Grote delen zijn verboden gebied voor mensen. Zwijnen en andere dieren die er huizen, weten dat. ,,Wolven hebben heel snel door dat ze er ongestoord kunnen rusten.''

Jansman denkt niet op voorhand dat de Veluwse wolf een blijvertje is. ,,Hij zoekt een leefgebied. Daar is de Veluwe geschikt voor. Hier kunnen zeker enkele roedels leven. Maar hij of zij zoekt ook een paringspartner. En die moet er maar net zijn. Het gebied ligt redelijk geïsoleerd, gevangen tussen wildhekken en wegen. Als hij doortrekt, loopt hij een groot risico verkeersslachtoffer te worden.''

Volledig scherm
© Shutterstock

Schuw

Intussen leidt herder Daphne haar kudde verder over de heide. Ze zal moeten wennen aan het idee dat er een wolf rondloopt op de hei. Gelukkig voor haar schapen zijn wolven van nature schuw.

En ze heeft natuurlijk altijd haar border collies bij zich. De herdershonden Sem, Jan en Tan laten zich de kaas niet van het brood eten. Zelfs niet door een wolf, daar is ze van overtuigd.

  1. Rosanne behandelt doodzieke coronapatiënten: ‘Ze liggen geïsoleerd van de wereld’
    video

    Rosanne behandelt doodzieke coronapa­tiën­ten: ‘Ze liggen geïsoleerd van de wereld’

    Ze is gewend om met doodzieke patiënten om te gaan, slecht-nieuwsgesprekken te voeren met familie als een naaste komt te overlijden. Maar in tijden van corona is alles anders. Ook voor een ervaren arts als Rosanne Kranenburg, die in het Adrz in Goes werkt. ,,Als ik bij een patiënt langs ga, blijf ik wat langer hangen. Ik wil dan een praatje maken om te weten wie de persoon is die in dat bed ligt.”