Ook werknemers in het streekvervoer staken op dinsdag 28 mei.
Volledig scherm
Ook werknemers in het streekvervoer staken op dinsdag 28 mei. © ANP

Openbaar vervoer zo goed als plat op 28 mei

Ook werknemers in het streekvervoer doen mee aan de staking voor een beter pensioen op dinsdag 28 mei. Dat betekent dat er in bijna heel Nederland geen bus of trein meer rijdt op die dag. Dat heeft vakbond FNV woensdag bekendgemaakt.

Vorige week werd al bekend dat werknemers bij de NS het werk neerleggen en in het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Het streekvervoer sluit zich daar nu bij aan. Alleen in Utrecht (Keolis en Qbuzz), op de Veluwe (Keolis), in de Achterhoek en Rivierenland (Arriva) en in Lelystad en omgeving (Connexxion) wordt niet gestaakt. 

Vakbonden roepen alle werkenden in andere sectoren op om het werk neer te leggen op woensdag 29 mei. Dan is een zogeheten pensioenactiedag.

Op 18 maart voerden de bonden al pensioenacties. Personeel bij de NS en het stadsvervoer legden toen in de ochtendspits het werk voor 66 minuten neer. Andere acties werden die dag afgebroken na de aanslag in de tram in Utrecht. Onder meer medewerkers van de politie, defensie, douane, marechaussee en ambulances schrapten hun acties. 

Akkoord

De bonden zeggen nu weer actie te gaan voeren omdat er nog altijd geen zicht is op een pensioenakkoord. Eind vorig jaar mislukte het overleg tussen vakbonden, kabinet en werkgevers over pensioenen. De bonden willen dat de AOW-leeftijd wordt bevroren. Mensen met zwaar werk moeten eerder met werken kunnen stoppen.

,,We vinden het vervelend voor reizigers, maar we doen dit ook voor hen”, aldus Brigitta Paas, bestuurder bij FNV Streekvervoer. ,,Voor een goed pensioen voor iedereen. Het is tijd dat het kabinet over de brug komt.”

De NS betreurt de 24-uursstaking op het spoor. ,,Dit is zeer ingrijpend voor onze reizigers. Zij worden hiermee de dupe van een conflict waar NS geen partij in is”, laat de vervoerder weten. De spoorwegen bekijken wat de gevolgen zijn van de staking en hoe ze reizigers zo goed mogelijk kunnen informeren.

  1. LIVE | Tekort aan handschoenen in zorg, aantal doden in Mexico blijft stijgen

    LIVE | Tekort aan handschoe­nen in zorg, aantal doden in Mexico blijft stijgen

    Nederlanders kunnen vanaf 15 juni weer op vakantie in veel landen binnen Europa. Wel zegt premier Mark Rutte dat mensen de lokale regels in acht moeten blijven nemen: ,,Ga wijs op reis.” Ook is bekendgemaakt dat verpleeghuisbewoners al vanaf 15 juni meerdere bezoekers mogen ontvangen, een maand eerder dan het kabinet zich tot dusver voornam. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het coronavirus. Lees hier het vorige liveblog terug.