Volledig scherm
Een nest met processierupsen op een eikenboom. © Rob Engelaar

Oplossing gevonden: afvalverwerkers gaan processierupsen tóch vernietigen

videoDe Nederlandse afvalverwerkers gaan de processierupsen toch vernietigen. Voorwaarde is dat ze moeten aangeleverd in zogenoemde big bags die niet kunnen scheuren. Dat is volgens de Nederlandse Vereniging van Afvalbedrijven de uitkomst van overleg gisteren.

Enkele weken geleden werd bekend dat afvalverwerkers de processierupsen niet meer wilden vernietigen. De zakken waarin ze werden aangeleverd, konden scheuren zodra de grijpers ze zouden oppakken om in de verbrandingsoven te deponeren. Medewerkers zouden dan worden blootgesteld aan de vuurhaartjes van de rupsen die een plaag vormen in grote delen van Nederland.

Big bags

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit riep de afvalbranche op met een oplossing te komen. Die is nu gevonden. Een aantal van de 13 afval-energiecentrales in Nederland is bereid te rupsen te verwerken. Ze moeten dan wel worden aangeleverd in speciale big bags die niet kunnen scheuren.

Woordvoerder Fons Potters zegt dat op deze manier het overgrote deel van de nu opgeslagen rupsen kan worden vernietigd. Een oplossing moet nog worden gevonden voor een klein deel dat door rotting nat is geworden. Of dit ook de oplossing voor de toekomst is, is de vraag. Volgens Potters moet de komende maanden worden bekeken wat uiteindelijk de beste manier is.

  1. Boeren protesteren bij provinciehuizen, Drenthe schort stikstofregels op

    Boeren proteste­ren bij provincie­hui­zen, Drenthe schort stikstofre­gels op

    Op verschillende plekken in Nederland zijn boeren vanmorgen vertrokken naar provinciehuizen om daar om 12.00 uur te protesteren tegen de stikstofmaatregelen. Bij de provinciehuizen in Groningen, Arnhem, Zwolle en Lelystad staat het vol met tractoren. De voertuigen zorgen voor veel vertraging op de provinciale wegen, vooral in het noorden van het land. De provincie Drenthe heeft al aangekondigd de stikstofregels op te schorten.