Volledig scherm
PREMIUM
Marinus de Jong, theoloog. © ©Dick Vos

Oproep dominees: ga niet allemaal in de Biblebelt wonen, kom naar Amsterdam!

De kerken van christelijk Nederland raken in de grote steden in het gedrang omdat gelovigen ‘te veel samenklonteren in veilige havens op de Biblebelt’.  ,,Kom naar de stad!”, zo luidt de opmerkelijke oproep van een groep Amsterdamse predikanten aan geloofsgenoten. 

Volgens hen moeten desnoods christelijke investeerders maar vaker beleggen in vastgoed gericht op ‘christelijke aanwezigheid’ in de grote stad. 

De christelijke gemeenschap staat in steden als Amsterdam zichtbaar onder druk, zegt predikant Marinus de Jong (33). De in Ede opgegroeide dominee van de Oosterparkkerk kan er wel eens naar verlangen dat in zijn kerk - de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt - op zondag meer dan de gemiddeld tachtig gelovigen samenkomen.

Het contrast met plaatsen als Ede en Veenendaal is groot. Daar stromen de kerken op zondag nog vol, met honderden of soms zelfs duizenden leden.  

Quote

Als wij op zondagoch­tend hier naar onze kerken fietsen, is het stil op straat

Marinus de Jong, Predikant Oosterparkkerk

Poll

De oproep van de predikanten heeft veel weg van een wanhoopsoffensief

  • Eens (67%)
  • Oneens (33%)
3446 stemmen
  1. Nederlander (22) die via website gestolen inloggegevens aanbood nog niet op vrije voeten
    Update

    Nederlan­der (22) die via website gestolen inloggege­vens aanbood nog niet op vrije voeten

    De 22-jarige Nederlander die vandaag werd aangehouden in het onderzoek naar een website die op grote schaal gestolen gebruikersnamen en wachtwoorden verkocht zit nog vast. Dit in tegenstelling tot eerdere berichten van de politie over zijn vrijlating in afwachting van verder onderzoek. Een vermoedelijke compagnon van de Arnhemmer, een man uit Noord-Ierland, werd al op borgtocht vrijgelaten.