Veel sigaretten viezer dan toegestane norm.
Volledig scherm
Veel sigaretten viezer dan toegestane norm. © ANP

Organisaties stappen naar de rechter vanwege sjoemelsigaret

Stichting Rookpreventie Jeugd, de gemeente Amsterdam en achttien andere organisaties stappen naar de rechter vanwege de sjoemelsigaret. De partijen willen dat de overheid sigaretten met een ‘te hoog’ teer-, nicotine- en koolmonoxidegehalte van de markt haalt.

Metingen van gezondheidsinstituut RIVM tonen aan dat sigaretten meer giftige stoffen bevatten dan blijkt uit de officiële meetmethode van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Stichting Rookpreventie Jeugd vroeg de NVWA om de sigaretten uit de handel te nemen die volgens de alternatieve metingen niet aan de wettelijke maxima van teer, nicotine en koolmonoxide voldoen.

Het verzoek werd afgewezen, waarop de stichting bezwaar aantekende bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dat beroep werd eveneens verworpen. Nu stapt de stichting samen met Amsterdam en nog achttien partijen naar de bestuursrechter in Rotterdam. Die buigt zich maandag over de kwestie.

Sigarettenrook

De rook van een sigaret mag in Nederland 10 milligram teer, 1 mg nicotine en 10 mg koolmonoxide uitstoten. Alle sigarettenmerken geven aan dat ze zich daar aan houden, maar uit het onderzoek van het RIVM bleek anders. Van de ruim 100 sigaretten die in 2017 werden getest, kwamen 43 sigaretten bij een of meer van die waarden hoger uit. 

Maar omdat er een marge van 20 procent geldt bij die tests, worden er nauwelijks boetes gegeven. Het leidde uiteindelijk maar in één geval, bij het merk Lexington, tot het opleggen van een boete. Hoe hoog het bedrag was, is niet bekend.

  1. Laagste aantal ziekenhuisopnames sinds RIVM deze meldt, maar meer besmettingen aan het licht
    Update/video

    Laagste aantal ziekenhuis­op­na­mes sinds RIVM deze meldt, maar meer besmettin­gen aan het licht

    Er zijn in Nederland de afgelopen 24 uur drie mensen met corona opgenomen in het ziekenhuis. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal sinds dit bijgehouden wordt. Het officiële aantal doden door het coronavirus in ons land is met zes gestegen naar 6011. Het aantal vastgestelde besmettingen stijgt na een wekenlange daling sinds enkele dagen juist weer sterk. Dat komt vermoedelijk doordat Nederland meer is gaan testen.