Ouder echtpaar beschoten in Vriezenveen: ‘Dat geluid… ik stond te trillen op mijn benen’

Wildwest-taferelen in Vriezenveen. Een ouder echtpaar is donderdagavond beschoten vanuit een busje terwijl ze nietsvermoedend hun beesten aan het verzorgen waren. „Voor hetzelfde geld waren we er niet meer geweest.”

Al veertig jaar houden ze er samen een paar dieren. Gewoon uit liefhebberij. Twee zoogkoeien en een kalf lopen er in hun stuk wei aan de Vriezenveenseweg, net buiten het dorp. De pony’s die er lopen zijn van hun dochter. Veel is het allemaal niet; er staat een schuurtje, achter wat bosschage, en dat is het wel. Maar voor het echtpaar uit Vriezenveen is het genoeg.

Volledig scherm
Het schuurtje waarin de vrouw schuilde. © Arjan te Bogt

Vanuit het niets

Nooit gebeurde er iets noemenswaardigs, tot donderdagavond. Terwijl hij (65 jaar) met de koeien aan de gang was, en zij (62 jaar) iets verderop in het schuurtje uit de zon bleef, werd vanaf de openbare weg het vuur geopend. Zomaar, vanuit het niets. Wanneer ze het geluid van kogels horen die afgevuurd worden - knetterhard en kort achter elkaar - is er ook het besef: gevaar! 

„Dat geluid… ik stond te trillen op mijn benen. Toen ben ik op de grond gedoken”, vertelt hij. „De koeien vlogen haast door het draad heen, ik zag de houtduiven uit het bosje opvliegen.” Tegelijkertijd zoekt zijn vrouw dekking bij het schuurtje. Ze roept haar man, in paniek, om hem te waarschuwen en hoort het fluitende geluid van langs vliegende kogels.