Volledig scherm
Anouk is vermist. Ze zou drie dagen geleden naar Nederland vliegen, maar kwam hier nooit aan. © Facebook

Ouders Anouk (19) in vliegtuig naar Cuba om dochter te zoeken

De 19-jarige Anouk van Luijk uit Hellevoetsluis wordt vermist op Cuba. Haar ouders zijn doodongerust. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt de vermissing.  Haar ouders zitten op dit moment in het vliegtuig naar Cuba om hun dochter te zoeken. Dit meldt een tante van Anouk. 

Een aantal weken geleden reisde de jonge vrouw in haar eentje af naar het Caribische eiland. Drie dagen geleden zou ze terugvliegen naar Nederland, maar ze kwam nooit hier aan. 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is bekend met de zaak en heeft contact met de familie. ,,De Nederlandse ambassade in Cuba probeert met lokale autoriteiten uit te zoeken wat er aan de hand is en de familie zo goed mogelijk bij te staan.'' 

,,We hebben net gehoord dat ze inderdaad niet op die vlucht zat. We zijn twee dagen bezig geweest om daar achter te komen’’, zegt haar vader Wim van Luijk, die een oproep op Facebook plaatste. Het contact met de autoriteiten verloopt stroef, vindt hij. ,,Het duurt allemaal te lang. Mijn ex-vrouw en ik gaan naar Cuba, maar dat wordt zoeken naar een speld in een hooiberg.''

Volledig scherm
Anouk (19) is vermist op Cuba. Dit is een recente foto van haar. © Privefoto

Hij had zaterdagmiddag, 6 uur ‘s ochtends lokale tijd, voor het laatst contact met Anouk. ‘s Middags zou ze op haar vlucht naar Nederland stappen. De dagen daarvoor spraken ze elkaar veel: telefonisch en via WhatsApp, maar plots stopte het contact.

Tijdens het laatste telefoongesprek was Anouk erg overstuur. ,,Haar bankpas was een paar dagen eerder ingeslikt, ze had geen geld en geen slaapplek. Ze vertelde dat ze de hele nacht over straat had rondgelopen.’’ Aan de telefoon kreeg ze een enorme paniekaanval, vertelt de in Zuidland woonachtige Van Luijk. ,,Ze woont op zichzelf in Hellevoetsluis en kan dus voor zichzelf zorgen. Maar ze heeft óók medicatie nodig om psychoses te voorkomen.’’

Ze zou ook al meerdere dagen met een voedselvergiftiging rondlopen. Van Luijk heeft een paar keer geld overgemaakt naar de Nederlandse ambassade in Cuba, waar Anouk het geld heeft opgehaald. Maar ook zaterdag lag er geld gereed, dat niet werd opgepikt.

Onderbuikgevoel

Van Luijk werd wakker met een raar gevoel, zondagochtend. Die middag moest zijn dochter thuiskomen. Hij kon er niet bij zijn op Schiphol, omdat hij op vakantie is in Frankrijk. Maar zijn ex-vrouw wachtte bij het vliegveld, waar Anouk nooit verscheen. 

,,We weten niet of ze in het ziekenhuis ligt, of haar iets ernstigs is overkomen. We weten helemaal niks'', zegt de vader machteloos. Zijn dochter was tijdens het laatste gesprek in Campo Florido, zo'n 45 minuten vanaf de binnenstad van hoofdstad Havana. 

Volledig scherm
Anouk een aantal jaren geleden. © Privefoto
  1. Moeder vermoorde Romy (14) naar Den Haag om hogere straffen: ‘Vraag me af of het zin heeft’

    Moeder vermoorde Romy (14) naar Den Haag om hogere straffen: ‘Vraag me af of het zin heeft’

    De ouders van de vermoorde kinderen Savannah, Romy en Nick gaan begin september naar de Tweede Kamer om hogere straffen voor minderjarige daders af te dwingen. De nabestaanden gaan voorafgaand aan het debat over jeugdstrafrecht persoonlijk in gesprek met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) en overhandigen hierbij de 72.000 handtekeningen die ze de afgelopen weken verzameld hebben. ,,Maar ik vraag mij af of het allemaal wel zin heeft.”