Overheidssubsidie Depressiegala blijkt niet gebruikt voor aanpak depressies
De 350.000 euro overheidssubsidie die de Nederlandse Mental Health Foundation (MHF) in 2017 kreeg voor de organisatie van het Depressiegala en het opzetten van een voorlichtingscampagne op scholen over geestelijke problemen, blijkt vooral gebruikt voor het betalen van onder meer directie, management, locatiehuur en catering. Dat blijkt uit onderzoek van de NPO-actualiteitenrubriek Nieuwsuur.
De MHF had beloofd de opbrengst van het gala, dat morgen voor de vijfde keer wordt gehouden maar niet op televisie komt, te zullen gebruiken voor onderzoek naar depressies. Daarnaast zou de 50.000 euro uit de kaartverkoop van de show ook nog worden ingezet om de jongerenorganisatie Tweestrijd financieel te steunen. Dat is, zo blijkt uit spitwerk van het programma, niet gebeurd.
Nieuwsuur sprak, nadat het na lang aandringen inzage had gekregen in de stukken van de MHF, met enkele deskundigen op het gebied van depressies. Die noemen het schandalig hoe het ministerie van Volksgezondheid de subsidie toekende, terwijl vooraf al duidelijk was hoe de bekostiging van het Depressiegala en de projecten in elkaar stak. ,,Ik vrees dat we hieruit moeten leren dat het ministerie dit soort grote bedragen vaak echt verkeerd uitgeeft”, aldus hoogleraar psychiatrie Jim van Os, verbonden aan de Universiteit van Utrecht.
‘Jammer’
Behalve voor de organisatie van het Depressiegala zou het subsidiegeld worden gebruikt voor depressievoorlichting op 500 scholen en het opzetten van een buddysysteem van zelfhulpgroepen voor leerlingen. Toen bleek dat de bedoelde projecten moeilijk van de grond kwamen, trok de MHF overigens ook zelf aan de bel.
Besloten werd 73.000 euro van de overheidssubsidie terug te storten op de rekening van het ministerie. Van de 277.000 die overbleef is het merendeel dus opgegaan aan zakelijke kosten, variërend van het betalen van een directeur, managers en het productiebedrijf dat het gala voor omroep KRO-NCRV in beeld bracht.
De bekende psychiaters Esther van Fenema en Bram Bakker, die in het bestuur zitten van de MHF, zeggen tegen Nieuwsuur het spijtig te vinden dat de geplande projecten zijn mislukt. Het gala heeft volgens hen wel veel media-aandacht voor depressie opgeleverd. Het ministerie van Volksgezondheid zegt het eveneens ‘jammer’ te vinden dat de projecten niet van de grond zijn gekomen. Na 2017 heeft het ministerie overigens geen subsidie meer gegeven voor het gala.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMvan wieg tot graf
Net toen Jan (1991–2022) zijn geluk had gekregen, sloeg het noodlot genadeloos toe
In de rubriek Van Wieg tot Graf vertellen wij het verhaal achter een overlijdensbericht. Vandaag het levensverhaal van AD-journalist Jan van Dam (1991-2022), die vorige maand hoorde dat hij uitgezaaide maagkanker had. Slechts drie weken later overleed hij. ‘Ik wil gaan als een man, niet als een zielenpoot.’ -
PREMIUM3
Pakketbezorger Ahmet (22) rijdt vrouw aan en laat haar zwaargewond achter: ‘Dacht dat het hert was’
Als de 22-jarige pakketbezorger Ahmet Y. tijdens zijn bezorgrondje het adres niet kan vinden, klungelt hij wat met het navigatiesysteem. Het systeem geeft rechts aan, en dus slaat hij rechtsaf. Dan hoort hij een enorme klap tegen zijn bus. Hij stopt echter niet, maar rijdt door. -
PREMIUMColumn
Hoezo ga je als jonge gast, eindelijk van de jeugdpuisten af, op de versiertoer met een ballon aan je mond?
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Ook in hoger beroep jarenlange celstraffen voor No Surrender-leiders
Voormalig No Surrender-kopstukken Henk Kuipers, Klaas Otto en Rico R. zijn ook in hoger beroep veroordeeld tot jarenlange celstraffen wegens het leiden van een criminele organisatie. Opnieuw is de zwaarste straf voor Kuipers: 8,5 jaar. -
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.”
-
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Update
Kritiek op sluiten Ketheltunnel na ziekmeldingen, minister maant Rijkswaterstaat tot minder hinder
Het sluiten van de Ketheltunnel bij Rotterdam wegens personeelstekort komt Rijkswaterstaat op forse kritiek te staan. Minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers noemt de sluiting ‘erg vervelend voor weggebruikers’. ,,Dit is een uitzonderlijke situatie.” -
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen.