Overleden spookrijder en bijrijder (33 en 17 jaar) waren mogelijk betrokken bij schietpartij
Getuigen hevig geschrokkenDe inzittenden van de spookrijdende auto van het fatale ongeluk op de A16 bij Prinsenbeek (Noord-Brabant) waren mogelijk betrokken bij een schietpartij in Roosendaal. Agenten achtervolgden de Seat, maar staakten die toen het te gevaarlijk werd. Bij een aanrijding zijn vannacht drie doden gevallen. ,,Het ging razendsnel", vertellen hevig geschrokken getuigen.
Harmke de Vries, Sebastiaan QuekelLaatste update:16-01-23, 18:54
Onder de overledenen is de bestuurder van de spookrijdende auto, een 33-jarige man uit Tilburg en zijn bijrijder, een 17-jarige jongen uit Harreveld. De derde passagier van de auto, een 19-jarige man uit Drunen, raakte gewond en is aangemerkt als mogelijke verdachte van betrokkenheid bij de schietpartij. In de auto werd een vuurwapen gevonden.
De spookrijders reden in een donkere Seat, meldt de politie. De drie waren op de vlucht voor de politie. Mogelijk zijn zij betrokken geweest bij een schietpartij eerder op de avond aan de Burgerhoutstraat in Roosendaal. Daarbij raakte een 19-jarige man uit Roosendaal gewond.
Achtervolging
Rond 23.00 uur kreeg de politie melding van een auto die was weggereden na een schietpartij. Niet veel later werden agenten op de A58 tussen Roosendaal en Breda door dit voertuig, met hoge snelheid en gedoofde lichten, gepasseerd. Zij zetten de achtervolging in, maar konden de verdachten niet bijhouden.
Ik moest een draai aan het stuur geven om een aanrijding te voorkomen
Getuige Xander
Op het knooppunt van de A58 en A16 bij Breda draaide de vluchtende auto de A16 op richting Rotterdam. Iets verder, bij Prinsenbeek, nam de bestuurder meteen de afslag. Hij draaide op het viaduct en reed via de verkeerde afslag spookrijdend terug de snelweg op richting Hazeldonk. ,,Uit veiligheidsoverwegingen stopten onze mensen meteen de achtervolging”, aldus politiewoordvoerder Willem-Jan Uijtdehage. Een paar honderd meter verder klapte de spookrijder met hoge snelheid op een tegemoetkomende auto.
Andere auto
De bestuurder van die auto, een 54-jarige man uit Rotterdam, overleefde de botsing niet. Bij hem in de auto zaten een 51-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter uit Antwerpen. Beiden raakten gewond. Ook de hond die in de auto zat, overleed aan zijn verwondingen.
De gewonden zijn met ambulances naar het ziekenhuis gebracht. ‘Als zij daartoe in staat zijn dan worden verklaringen van hen opgenomen', schreef de politie vannacht. Ook werd een traumahelikopter opgeroepen. De politie heeft een onderzoek ingesteld. De snelweg was vannacht uren dicht voor onderzoek. Voor de ochtendspits was de weg weer open.
De regionale recherche onderzoekt de achtergronden van de schietpartij in Roosendaal, waarbij een 19-jarige man uit die stad gewond raakte. Hij is na behandeling uit het ziekenhuis ontslagen. De politie beschouwt de man uit Drunen als verdachte van het schieten. Hij is aangehouden voor betrokkenheid bij het misdrijf.
Xander moest uitwijken
Dat de spookrijder niet zomaar de weg kwijt was maar vluchtte voor de politie, was voor de 34-jarige Xander direct duidelijk. Xander reed over een viaduct ter hoogte van de rondweg van Breda, toen hij de spookrijder - ook daar al op de verkeerde weghelft - recht op zich af zag komen. ,,Ik wist meteen: dit is geen zielig opaatje die de weg kwijt is, deze meneer is op de vlucht”, zegt Xander.
De spookrijder scheurde in volle vaart langs zijn auto. Op dat moment werd net de politie-achtervolging ingezet, zegt Xander. Eén politieauto stond al klaar en van nog twee kanten kwamen politieauto’s aanrijden. ,,Ik moest een draai aan het stuur geven om een aanrijding te voorkomen. Het was echt kantje boord, het scheelde een paar meter”, zegt hij.
Alles bij elkaar duurde het zo’n vijf seconden, zegt Xander. ,,Het ging razendsnel. Die bestuurder haalde gevaarlijke capriolen uit om weer op de juiste weghelft te komen. Het was levensgevaarlijk.”
De achterkant van de Seat was volgens Xander verduisterd. ,,Ik kon dus niet zien of er meerdere mensen in de auto zaten. Dat blijkt nu dus wel het geval te zijn.” Inmiddels heeft Xander zijn verklaring afgelegd aan de politie. ,,Nu blijkt dat ik hem tien minuten vóór de dodelijke aanrijding heb gezien. Het is heel heftig. Vreselijk voor de slachtoffers.”
Volgens Xander reed de spookrijder met gedoofde lichten. Dat bevestigt ook de moeder van een jongen die als bestuurder eveneens getuige was van de spookrijder. ,,Een tegenligger zonder verlichting kwam met meer dan 130 kilometer per uur op hem af op de linkerbaan”, laat ze weten. Zelf is haar zoon te geschrokken om zijn verhaal te doen.
Het gedrag van de spookrijder heeft een diepe indruk gemaakt op verschillende bestuurders. ‘Mijn dochter en vriendin zagen het gebeuren. Zij namen de afslag en reden naast de getroffen auto. Vreselijk. Zij zijn ternauwernood aan de dood ontsnapt’, schrijft een moeder op Twitter. Zij laat weten dat haar dochter te getraumatiseerd is om over het voorval te vertellen.
Als in een actiefilm
Achtervolgingen zitten in tal van spannende films. Maar juist dit zijn scripts die ver van de werkelijkheid af staan, weet leidinggevende Wim Bastiaansen (56) van het Operationeel Centrum (OC) van de politie Zeeland-West-Brabant. In zijn rol als officier van dienst beslist hij vanuit de nieuwe meldkamer in Bergen op Zoom over ‘wel of niet’ achtervolgen.
,,Het zijn de agenten op straat die bepalen of ze een achtervolging beginnen”, schetst Bastiaansen de praktijk, ,,bijvoorbeeld als een automobilist een stopteken negeert. Of bij verdachte situaties, na een beroving of drugsdeal. De ernst van de strafbare feiten, dat is de eerste afweging. Maar als ze begonnen zijn met de achtervolging, moeten ze het meteen melden.”
Het OC houdt vervolgens het overzicht. Bastiaansen: ,,De agenten concentreren zich op het rijden. Wij staan in voortdurend contact met hen en bepalen steeds of het verantwoord is om te blijven achtervolgen. Soms moet ik als officier van dienst zeggen: ‘Stop! Het wordt te gevaarlijk’.”
Een voorbeeld? ,,Op een zonnige zaterdagmiddag zaten we op de A16 achter een auto aan. Het verkeersbeeld was rustig. Bij Breda zien we echter dat de verdachte de afslag Centrum neemt. Toen heb ik meteen afgebroken. Je zit met een binnenstad vol fietsers, wandelaars en drukke terrassen. Je kunt toch niet iemand op een kruising scheppen? Dat is het niet waard.”
Zulke beslissingen hebben de ervaren politieman al heel wat gemopper opgeleverd van teleurgestelde collega’s die vol adrenaline over de weg scheurden: ,,Zij willen doorpakken natuurlijk. Ik ben dan even de boosdoener, de boeman. Maar die rol is mij toebedeeld. Altijd beter dan dat we later zeggen: ‘Hoe hebben we dit ooit kunnen laten doorgaan?’”
Bewust?
De Rijksrecherche onderzoekt de rol van de achtervolgende agenten. ,,Weliswaar waren hadden zij de achtervolging al gestaakt toen het ongeval gebeurde, maar dit is iets dat we standaard onderzoeken bij zulke acties. Zijn de regels in acht genomen?”, legt woordvoerster Cobine van der Louw van het Openbaar Ministerie uit.
Het is ook nog niet duidelijk of de chauffeur van de Seat bewust is gaan spookrijden of dat hij in de verwarring tijdens de achtervolging per ongeluk verkeerd is gereden.