Studenten beginnen aan het nieuwe studiejaar op de pabo in Alkmaar.
Volledig scherm
PREMIUM
Studenten beginnen aan het nieuwe studiejaar op de pabo in Alkmaar. © ANP

Pabo's worstelen met taalarmoede onder studenten: 'Ze gaan van toets naar toets'

Steeds vaker komen studenten op de pabo (de opleiding tot juf of meester) terecht met een te laag taalniveau. Hogescholen proberen achterblijvers bij te spijkeren, maar dat lukt niet bij iedereen. Dus moeten de leraren van de toekomst na hun pabo-opleiding vooral doorleren, luidt het advies van hun docenten.

2 reacties

 • Hennie Moelard

  2 maanden geleden
  Zou de druk niet minder worden wanneer we op bepaalde woorden minder de nadruk leggen en zouden we ook begrijpelijk kunnen leren lezen zonder dat iemand gekleineerd wordt! Wanneer ik lees de vogels fliegen van noord naar zuid dan is dat taal armoede of iemand die verstandelijk beperkt is etc.dan nog begrijp ik de schrijver wel. Dus wees een beetje mild voor elkaar en gun elkaar het licht in de ogen. Word of wordt er zijn wel andere zaken in het leven die meer aandacht verdienen, menselijk bijv.
 • Marjan Bos

  2 maanden geleden
  Vrij logisch met al die zelfaangeleerde afkortingen.dat whatsapp taaltje is nooit goed geweest! Er wordt geschreven zoals wordt gepraat...en je kunt het zien aan de Schrift van iemand ( dyslectis hé mensen daar gelaten)
 1. ‘Walgelijk’ filmpje met racistische uitspraken schaadt vertrouwen: ‘Tegen deze politie moeten we opkijken?’
  PREMIUM

  ‘Walgelijk’ filmpje met racisti­sche uitspraken schaadt vertrouwen: ‘Tegen deze politie moeten we opkijken?’

  Politiemensen die samen naar buiten traden om racisme van collega's aan de kaak te stellen, vrezen dat échte veranderingen uitblijven. De politieleiding bezweert het tegendeel. Voor Nederlanders met een migratieachtergrond is het uitgelekte filmpje de zoveelste klap in het gezicht. ,,Het gedrag dat ik hier zie, is gedrag dat ik eerder bij een hooligan zou verwachten dan bij de personen die de wet dienen te handhaven.”